Tűzharc után kapták el a haiti elnök feltételezett gyilkosait

Négy ember meghalt, kettőt őrizetbe vett a rendőrség.

2021. július 8., 07:20

Szerző:

Tűzharcba keveredtek a haiti rendőrök egy zsoldososztaggal, amely feltehetően meggyilkolta Jovenel Moïse elnököt. A csoport négy tagját megölték, kettőt őrizetbe vettek – írta az MTI, mit közölt az ország rendőrfőnöke a közszolgálati televízióban szerdán. Leon Charles azt mondta, a zsoldosok rövid ideig túszként tartottak fogva három rendőrt, de sikerült kiszabadítani őket, hozzátette, a tűzharc még nem ért véget, de a rendőrök megölik vagy elfogják a őket.

A rendőrfőnök más részlettel nem szolgált. Előzőleg a karibi ország tájékoztatási minisztere, Frantz Exantus is az írta a Twitteren, mellőzve a részleteket, hogy a rendőrség őrizetbe vette az államfő feltételezett gyilkosait. Mint megírtuk, fegyveresek szerdára virradóra gyilkolták meg a rezidenciáján Jovenel Moïse haiti elnököt. A támadásban megsebesült az elnök felesége, Martine Moise is, őt szerdán válságos állapotban szállították egy floridai kórházba. A BBC információi szerint a nő kritikus állapotban van. A karibi ország miniszterelnöke, Claude Joseph szerint az elnököt „angolul és spanyolul beszélő külföldiek” gyilkolták meg.

A haiti médiában olyan hírek láttak napvilágot, hogy a támadók az amerikai kábítószerellenes ügynökség (DEA) embereinek adták ki magukat. Ned Price amerikai külügyi szóvivő leszögezte, hogy a DEA érintettségével kapcsolatos híresztelésen teljesen hamisak. A merénylet után Haitin rendkívüli állapotot hirdettek, és hajtóvadászat indult a merénylők után. Haitit politikai válság sújtja, Moïsét – aki ellen nemrég erőszakos tüntetéseket is szerveztek – korrupcióval vádolják, illetve azzal, hogy bűnbandákkal állt kapcsolatban.

Jovenel Moïse egy ideje rendeleti úton kormányzott, mert az országban nem tartottak választásokat, holott az ellenzék szerint az államfő mandátuma lejárt. Haitin az utóbbi években elharapózott a bűnözés, a súlyos szegénységgel küzdő ország egyes részeit fegyveres csoportok ellenőrzik.

(Kép: Jovenel Moise Haitiben, 2016.december 1-jén. Fotó: Hector Retamal / AFP)