Tusk nagyon keményen beszólt Orbánnak, Merkel mosolyogva tapsolt

2018. november 8., 12:12

Szerző:

A Fidesz pártcsaládjának, a kereszténydemokrata Európai Néppártnak (EPP) ma zárul a kétnapos helsinki kongresszusa, amelyen a pártcsalád több vezető politikusa is beszédet mond. Felszólalt Donald Tusk volt lengyel kormányfő, az Európai Tanács elnöke is, aki gyakorlatilag az egész beszédét a kongresszuson szintén felszólaló és éppen őt hallgató  Orbán Viktor politikája elleni kiállásra építette fel. A politikus azt mondta:

  • Nem érthetünk egyet azzal az érvvel, hogy a határaink, a területünk és az identitásunk védelme azt jelenti, hogy megszeghetjük a liberális demokrácia játékszabályait.

  • Ha nem tartod tiszteletben a jogállamiságot és a független igazságszolgáltatást, nem lehetsz kereszténydemokrata.
  • Ha az állam hatalmát az egyéni szabadságjogok fölé helyezed, nem lehetsz kereszténydemokrata.-
  • Ha Vlagyimir Putyint támogatod, az agresszort az áldozattal szemben, nem lehetsz kereszténydemokrata.
  • Ha demokrácia nyugati modelljét az a keleti autokrácia modelljével váltanád fel, nem lehetsz kereszténydemokrata

– hangoztatta a politikus, hogy az EPP tartson ki az alapvető értékei mellett, szerinte ugyanis ezeknek az értékeknek a tiszteletben tartása nélkül a néppárti győzelemnek semmi értelme a 2019. május 26-29-i EP-választásokon. Ami a Vlagyimir Putyinról szóló megjegyzést illeti, Donald Tusk nyilván az orosz elnök és a magyar kormányfő szívélyes viszonyára utalt, és tett egy gesztust Petro Porosenko ukrán elnöknek. A Krím félsziget 2014-es annektálásával Oroszország gyakorlatilag önkényesen kihasított egy darabot Ukrajna területéből. 

Donald Tusk pártja, a jelenleg ellenzékben lévő Polgári Platform ugyanúgy az Európai Néppárt tagja,a mint a Fidesz, vagy az a németországi Kereszténydemokrata Unió, amelynek a képviselőjeként Angela Merkel német kancellár Orbán Viktor mellett ülve tapsolta meg az Európai Tanács elnökének a beszédét. Tapsolt a két csúcsjelölt, Alexander Stubb volt finn miniszterelnök, és Manfred Weber, az EPP európai parlamenti frakcióvezetője is.

Fotó: MTI/AP/Markku Ulander

Az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanácsban az EU-tagországok külügyminisztereiből és EU-ügyi tárcavezetőiből álló testület, az Általános Ügyek Tanácsa (GAC) a jövő hétfői értekezletén napirendre veszi magyar jogállamiság helyzetét. a GAO az a testület, amely az Európai Tanács üléseit készíti elő.