Félezer tüntetőt tartóztattak le Szenegálban

A belügyminiszter szerint Szenegált "okkult erők" támadták meg, a Facebookot is lekapcsolták.

2023. június 4., 11:21

Szerző:

Kissé enyhült a feszültség vasárnap Szenegálban, ahol 15 ember vesztette életét a három napja tartó, Ousmane Sonko ellenzéki vezető börtönre ítélése hírére kialakult összecsapásokban.

Szombaton a főváros, Dakar külvárosából jelentettek összecsapásokat. A főváros több olyan negyedében azonban, ahol csütörtökön és pénteken erőszakos cselekmények zajlottak, nyugalom uralkodott, a belügyminiszter pedig a tüntetések intenzitásának csökkenését hangsúlyozta.

Antoine Diome elmondta, hogy a tüntetések kezdete óta mintegy 500 embert vettek őrizetbe. Néhányan közülük politikai csoportokhoz tartoznak, de a többség nem köthető pártokhoz – tette hozzá. A belügyminiszter szerint Szenegált „okkult erők” támadták meg. „Külföldi befolyás van, és az országot támadás éri” – mondta. „Az ország működése szempontjából létfontosságú létesítményeket" vettek célba, hogy káoszt okozzanak – folytatta, különösen egy vízkiemelő üzemet említve.

„Nem fogunk engedni ezeknek a csoportoknak vagy ezeknek a külföldieknek, akik azért jöttek, hogy kifosszák az országunkat” – mondta korábban Mame Mbaye Niang idegenforgalmi miniszter.

A biztonsági erők továbbra is mindenütt jelen vannak a fővárosban, és az előző naphoz hasonlóan a hadsereg is a stratégiai pontok körül állomásozik.
Csütörtök óta számos köz- és magántulajdonú ingatlant, köztük bankokat és Auchan-üzleteket fosztottak ki Dakar külvárosaiban.

Az utcák az elmúlt két napban lezajlott erőszakos összecsapások nyomait viselik: felgyújtott autók, égett gumiabroncsok és nagyméretű kövek borítják az utakat.

Több közösségi hálózat, köztük a Facebook, a WhatsApp és a Twitter még szombat este is le volt kapcsolva a kormány intézkedése nyomán, amellyel „a gyűlöletkeltő és felforgató üzenetek terjesztését" akarta megakadályozni.

(Fotó: Egy jármű elszenesedett maradványai Dakar egyik utcájában 2023. június 3-án, a szenegáli fővárosban történt halálos erőszakot követően. Kilenc embert öltek meg június 1-jén, miután a népszerű ellenzéki politikust, Ousmane Sonkót két év börtönbüntetésre ítélték, ami kizárhatja a 2024-es elnökválasztáson való indulásból. Forrás: Seyllou / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.