Túl sok illegálisan megszerzett műkincset vásárolt, így eltiltották a régiségvásárlástól

„Életfogytiglani régiségvásárlási tilalommal” sújtották.

2021. december 6., 21:33

Szerző:

Évek óta tartó vizsgálat eredményeként több mint 70 millió dollár értékben 180 illegálisan megszerzett műkincset kell visszaadnia egy amerikai milliárdosnak, akit emellett egy életre eltiltottak a régiségvásárlástól – írja az MTI.

Ez az első eset, hogy a manhattani kerületi ügyészség „életfogytiglani régiségvásárlási tilalommal” sújtott valakit – közölte Cyrus Vance Jr. manhattani kerületi ügyész. A régiségek visszaszolgáltatásáért cserébe ugyanakkor az illető megússza, hogy vádat emeljenek ellene bűncselekményért.

A 2017-ben indult vizsgálat megállapította, hogy Michael Steinhardt pénzügyi befektető fosztogatásból, különböző országokból származó műkincseket halmozott fel New York-i otthonában, ahol 2018-ban tartottak rendőrségi razziát.

A 81 éves milliárdos „évtizedeken át csillapíthatatlan étvágyat táplált fosztogatásból származó műkincsek iránt, nem törődve az ügyletek törvénytelenségével és a súlyos kulturális kárral, amelyet szerte a világon okozott. Szerzési vágya nem ismert sem földrajzi, sem erkölcsi határokat, amit bizonyít, hogy gyűjteménye bővítésénél régiségcsempészek, maffiavezérek, pénzmosók és sírrablók széles alvilági hálózatára támaszkodott” – közölte az ügyészség.

Az ügyészség szerint a Steinhardt által vásárolt régészeti leletek közül sokat polgárháborúk és felkelések idején csempésztek ki származási országukból, köztük Szíriából, Izraelből, Görögországból, Egyiptomból, Olaszországból és Törökországból.

Az amúgy filantrópként ismert befektetőtől visszaszerzett műkincseket visszajuttatják annak a 11 országnak, amelyekből ellopták azokat 

– közölte a manhattani ügyészség.

A Steinhardt által illegálisan megvásárolt műkincsek között szerepel egy italáldozat bemutatására szolgáló, szarvasbikafej-formájú áldozati edény az i.e. 4. századból a törökországi Milasból, melynek értékét 3,5 millió dollárra becsülik, továbbá Kréta görög szigetről egy 3300 éves larnax (hamuláda), egy kis zárt koporsó vagy doboz, amelyet a minószi civilizációban emberi maradványok tárolására használtak.

(Kiemelt kép: illusztráció. Egy hívő imaszertartást végez, miután egy hindu istent ábrázoló évszázados szobrot újra felállították a templomában Patanban (Lalitpur), Katmandu külvárosában 2021. december 4-én, közel 40 évvel azután, hogy ellopták, majd később az Egyesült Államokban előkerült, és a dallasi művészeti múzeumból visszakerült Nepálba. Fotó: Prakash Mathema / AFP)

20:22

Versenyt fut az idővel Németország legismertebb nácivadásza, Thomas Will, aki abban bízik, hogy – 78 évvel a második világháború befejezése után – a jövőben is lehetőség nyílik azoknak a náci bűnösöknek az elítélésére, akiknek a bűnössége bizonyítható.