Trump kért egy Van Goghot a szobájába a Guggenheimtől, a múzeum egy aranyvécét ajánlott helyette

2018. január 26., 10:34

Szerző:

Történt, hogy Donald Trump amerikai elnök úgy érezte, igazán szüksége van -  talán a jó alváshoz, de ki tudja - Vincent van Gogh egyik festményére. Ezért a Fehér Ház emailt írt a Guggenheim múzeumnak, amelyben továbbították Trump és neje, Melania kérését: szeretnék kölcsönbe  a Tájkép a hóban című alkotást.

Fotó: Reuters videó

A múzeum kurátora, Nancy Spector kedvesen, de határozottan visszautasította a házaspár kérését, viszont felajánlott egy másik, bár kicsit sem hasonló művészeti alkotást. Egy 18 karátos, tökéletesen működő, stabil arany vécét.

A dolog pikantériája, hogy az említett műremek az Amerika nevet kapta és a kritikusok szerint egy fricska az ország gazdagjainak túlzott gyarapodására.

A kortárs művész, Maurizio Cattelan aranyvécéjét a Guggenheim egy ötödik emeleti nyilvános mosdóban állította ki, és a látogatók bátran ki is próbálhatták. A kiállítás azonban véget ért, és a darab már elhagyhatja a múzeumot, ha az elnök úr és a first lady szívesen elhelyezné a Fehér Házban – áll a válaszlevélben, amit megszerzett a Washington Post.

A Guggenheim múzeum szóvivője megerősítette a levél tartalmát, a Fehér Ház viszont nem akart nyilatkozni az ügyben.

Egyes becslések szerint Amerika, az aranyvécé értéke sem piskóta, egymillió dollárra rúg.