Trudeau váratlanul Ukrajnába látogatott

Váratlanul Ukrajnába látogatott vasárnap Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, aki Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is fog találkozni.

2022. május 8., 19:30

Szerző:

Az Ukrinfrom ukrán hírügynökség közzétett egy fényképet, amelyen Trudeau látható a Kijev melletti Irpinyben, a háborúban romba dőlt házak előtt. Olekszandr Markusin, Irpiny polgármestere Facebook-bejegyzésben számolt be arról, hogy Trudeau azért látogatott el a településre, hogy „a saját szemével láthassa mindazt a borzalmat, amelyet az orosz megszállók idéztek elő a városban”.

A Kijev melletti Irpinyt az orosz erők hetekre megszállták a háború február 24-i kezdete után. Április eleji kivonulásukat követően a településen több száz civil holttestére bukkantak, akinek halálával az ukrán hatóságok az orosz katonákat vádolják.

A kanadai kormányfői hivatal is megerősítette, hogy Trudeau Ukrajnába utazott azzal a céllal, hogy találkozzon Zelenszkij elnökkel és kifejezze Kanada szilárd támogatását az ukrán népnek. A kanadai miniszterelnököt elkísérte Chrystia Freeland kormányfő-helyettes és pénzügyminiszter, illetve Mélanie Joly külügyminiszter is.

Kanada a kezdetektől fogva széles körű támogatást nyújt Ukrajnának Oroszországgal szemben: Moszkva-ellenes szankciók sorát vezette be, humanitárius segélyt és pénzügyi támogatást nyújtott Kijevnek, valamint fegyvereket is szállított az ukrán hadsereg támogatására.

(Kiemelt képünk illusztráció. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (b2), Andrzej Duda lengyel államfő (b) és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök (a kivetítőn) részt vesz az ukrajnai menekültek megsegítésére rendezett nemzetközi adományozói konferencián Varsóban 2022. április 9-én. Az eseményt az Európai Bizottság és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök kezdeményezte. MTI/AP/Czarek Sokolowski)