Újabb repülőgép-tragédia az orosz Távol-Keleten, legalább 17 ember meghalt

A helikopteren összesen 22 ember utazott, többségük holttestét már megtalálták a mentőcsapatok. Nem ez az első tragédia a területen.

2024. szeptember 2., 10:34

Szerző:

Újabb tragédia történt Oroszország területén: nem sokkal a felszállás után szombaton eltűnt egy turistákkal teli helikopter a Kamcsatka-félszigeten – írja a Moscow Times beszámolójára hivatkozva a hvg.hu. A cikk szerint a mentők mostanra megtalálták a gép roncsait és 17 halottat is.

A helikopteren eredetileg 19 turista és a 3 fős személyzet utazott. A régió kormányzója közölte, hogy a tragédiában érintett gép maradványait vasárnap reggel egy dombos területen, mintegy 900 méteres tengerszint fölötti magasságban fedezték fel a mentők. Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma által közzétett légi felvételeken látható, hogy a helikopter roncsai egy nagy, erdős domb tetejének közelében hevertek egy lejtőn. 

A lezuhant helikoptert a kamcsatkai székhelyű Vityaz-Aero cég üzemeltette, amely a tisztviselők szerint turistáknak szervez repüléseket. 

Nem ritka a tragédia ezen a környéken

A ritkán lakott orosz Távol-Keleten nem ritkák a helikopterek és repülőgépek tragédiái, ráadásul egyes területek kizárólag helikopterrel közelíthetők meg. 

A lap felidézett egy estet is 2021 augusztusából, amikor egy Mi-8-as helikopter 16 emberrel a fedélzetén zuhant le a rossz látási viszonyok miatt. A tragédia során a gép a kamcsatkai tóba zuhant, az utasok közül azonban nyolc ember túlélte a balesetet.

Egy másik eset során a félszigeten lezuhant egy leszálláshoz készülődő repülőgép is, aminek a fedélzetén 28-an utaztak. Közülük sajnos a tragédiát senki sem élte túl. 

Ezt kell tudni az orosz Távol-Keletről

Az orosz Távol-Kelet nem más, mint Észak-Ázsia egyik régiója. A terület Oroszország és az ázsiai kontinens legkeletibb része, egybeesik a Távol-Kelet szövetségi körzetével, amely magába foglalja a Bajkál-tó és a Csendes-óceán közötti területet. Az orosz Távol-Kelet legnagyobb városa Habarovszk, utána Vlagyivosztok következik a sorban. A régió déli részén Mongólia, Kína és Észak-Korea helyezkedik el, míg Dél-Keleten Japánnal, Észak-Keleten pedig az Egyesült Államokkal határos.

Érdekesség, hogy bár az orosz Távol-Keletet sokan Szibéria részének tekintik, ám a terület Szibériától elkülönül az orosz regionális rendszerben.

(Kiemelt képünkön a lezuhant helikopter roncsai. Forrás: Handout / TELEGRAM / @mchs_official / AFP)