Továbbra is hatalmas lángokban áll a fokvárosi parlament

Teljesen leégett a parlament ülésterme.

2022. január 2., 18:49

Szerző:

Teljesen a lángok martalékává vált a dél-afrikai parlament ülésterme – közölte vasárnap a fokvárosi törvényhozás szóvivője.

Ahogy arról már beszámoltunk, lángba borult a dél-afrikai parlament épülete. Egyelőre még nem tudták kideríteni, mi okozhatta a vasárnap reggel kezdődő hatalmas tüzet, ami pár órával azután történt, hogy állami gyászszertartáson helyezték végső nyugalomra a 90 éves korában elhunyt Desmond Tutu Nobel-békedíjas anglikán érseket.

A kigyulladt épületet továbbra sem sikerült eloltani

Cyril Ramaphosa elnök ugyanakkor közölte, hogy a történtekkel összefüggésben előállítottak egy személyt, akit most a rendőrség kihallgat. Áldozatokról egyelőre szintén nincsenek értesülések.

„A régi ülésterem tetőszerkezete beomlott” – közölte Jean-Pierre Smith, a fokvárosi biztonsági bizottság tagja. A tűz a kora reggeli órákban keletkezett a parlamenti épületegyüttes legöregebb szárnyában, amely 1884-ben készült el, és ahol több faburkolatú ülésterem is található.

Az épületben egyébként számos nemzeti ereklyét is őriznek, így ritka könyvek gyűjteményét, illetve a Die Stem Suid-Afrika (Dél-Afrika hangja) című korábbi dél-afrikai himnusz eredeti változatát is.

A tűzoltóság nagy erőkkel dolgozik a lángok megfékezésén. 

(Kiemelt kép: Fokváros, Dél-Afrika - Január 02: Tűzoltókat küldenek kitört tűz oltására a dél-afrikai Fokvárosban, 2022. január 02-án. Fotó: Xabiso Mkhabela / Anadolu Agency via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.