Tovább romlik a járványhelyzet Indiában, rekordot döntött a koronavírusos halálesetek száma

Egy nap alatt 3689-en haltak meg, és majdnem 400 ezren megfertőződtek.

2021. május 2., 11:05

Szerző:

Indiában rekordot döntött a koronavírus okozta napi új halálesetek száma. A betegségben vasárnapra 3689-en haltak meg, a 392 488 új fertőzöttel pedig 19,5 millióra nőtt a pozitívra teszteltek száma.

A vasárnap már a negyedik egymást követő olyan nap, amikor a világjárvány második hullámában meghaladja a háromezret a halottak száma. A járványnak vasárnapig összesen 215 542 halálos áldozata volt.

Szombaton India lett az első ország, amelyben az új esetek száma meghaladta a 400 ezret. Több mint tíz napja 300 ezer fölött van az új fertőzöttek száma. Az egészségügyi rendszer – a kórházak, valamint a halottasházak és krematóriumok – túlzsúfoltak, az orvosi oxigén hiánya komoly kihívást jelent.

Narendra Modi kormányfő vasárnap tanácskozást hívott össze a járvány példa nélküli berobbanása miatt szükségessé vált intézkedések megvitatására.

Indiában szombaton újabb oltási kampány kezdődött, ezúttal minden 18 év feletti állampolgárt beoltanak, de csak maroknyi állam volt képes kiszállítani az oltóanyagot a vakcinahiány közepette. A kormány közlése szerint mindössze 86 ezer új páciens kaphatta meg a védőoltást.

A kormány a karanténnak a gazdaságra gyakorolt pusztító hatásától tart. A tavaly, az első hullám idején elrendelt vesztegzár következtében sokan elvesztették a munkájukat, a gazdasági teljesítmény 24 százalékkal csökkent 2020 áprilisa és júniusa között az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A Reuters brit hírügynökség szombaton számolt be arról, hogy bírálat érte a szövetségi kormányt, amiért nem reagált a tudományos tanácsadói március elejei figyelmeztetésre, amely szerint új és a korábbinál sokkal fertőzőbb vírusváltozat jelent meg az országban.

(Kiemelt kép: Utasok sétálnak a Guwahati vasútállomás felé koronavírus-tesztelésre, 2021. április 25-én. Fotó: Nurphoto/AFP | David Takukdar)