Totális káosz van Északon: a hó fogságába rekedtek a svédek

Az extrém hideg időjárás Svédország, Finnország és Norvégia egyes részeit sújtotta, Dániában pedig a hóviharok miatt a sofőrök beszorultak egy autópályára Aarhus közelében szerda óta. Az egyik észak-svédországi meteorológiai állomáson -43,6 fokot mértek.

2024. január 4., 18:37

Szerző:

A mentők egész éjjel dolgoztak azon, hogy kimentsék az E22-es főúton rekedt embereket a dél-svédországi Skane térségében. A svéd hatóságok szerint mintegy ezer autóst kellett kimenteni a hófogságából, voltak akik egész napra a járművükbe rekedtek – írja a BBC.  Az észak-svédországi Kvikkjokk-Arrenjarka meteorológiai állomáson 25 év leghidegebb éjszakája volt kedd este, a hőmérséklet -43,6 fokra csökkent.

A mentők tájékoztatása szerint az összes autóval utazó embert evakuálták, és csütörtök reggelre csak a teherautó-sofőrök maradtak járműveikben. A hatóságok később azt mondták, hogy még mindig dolgoznak körülbelül 180 teherautó kiszabadításán. A fennakadás az E22-es főútvonalon szerdán, helyi idő szerint 08:00 körül kezdődött, amikor a hó miatt az E22-es út mindkét irányban járhatatlanná vált Horby és Kristianstad között. Autók százai megálltak a hófúvásban. „Teljes káosz van” – mondta Evelina Olsson rendőrségi szóvivő.

(Kiemelt képünkön:  Nagyszámú teherautó rekedt az E22-es autópályán a dél-svédországi Linderödnél 2024. január 4-én, ahol a rendőrség szerint előző nap óta akár 1000 autó is sorban állt az úttestre hullott nagy mennyiségű hó miatt, amely korlátozta a közlekedést. Fotó: Johan Nilsson / TT / TT NEWS AGENCY / AFP)