Törökország visszautasította, hogy megsértették volna Ursula von der Leyent az ankarai találkozón

Az elnökkel szembeni bánásmódot az Európai Bizottság továbbra is bírálja.

2021. április 8., 20:09

Szerző:

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter csütörtökön visszautasította, hogy keddi ankarai látogatása során  megsértették volna Ursula Von der Leyent, az Európai Bizottság (EB) elnökét. A miniszter ennek kapcsán azt hangoztatta, hogy Recep Tayyip Erdogan török államfő „az uniós féltől érkező kérésekkel és javaslatokkal összhangban" fogadta a bizottság elnökét.

Cavusoglu szerint a két fél a keddi találkozót megelőzően megállapodott a protokollt illetően. „Az ülésrendet az uniós fél javaslataival összhangban készítették el" – mondta a török külügyminiszter egy ankarai sajtótájékoztatón.

Von der Leyen kedden Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével közösen tárgyalt a török államfővel. A találkozó kezdetekor azonban kiderült, hogy csak két fő részére készítettek ki karosszéket a terem közepén, amelyeken Erdogan és Michel foglalt helyet, miközben az EB elnökének csak egy távolabbi díványon jutott hely. Az említett ülésrend felháborodást váltott ki a közösségi médiában, amelyben egyesek szexizmussal és azzal is vádolták a török kormányt, hogy szándékosan megsértette a bizottság elnökét.

A Von der Leyennel szembeni bánásmódot az Európai Bizottság is bírálta. A bizottság elnökének szóvivője szerdán kijelentette: a bizottság elnökét „meglepte", hogy őt nem Erdogan mellé, egy karosszékbe ültették, hanem egy díványon kapott helyet. Mindazonáltal – mint a szóvivő fogalmazott – előnyben részesítette a tárgyalásokat a protokolláris kérdésekkel szemben.

Cavusoglu „nagyon igazságtalannak" nevezte a Törökországgal szembeni bírálatokat, hozzátéve, hogy a találkozóra „a nemzetközi protokoll előírásainak keretében és a török vendégszeretet szellemében került sor". A török tárcavezető „nagyon produktívnak" jellemezte a találkozót.

 

(Kiemelt képünk illusztráció: EPA/FRANCISCO SECO / POOL)