Törökország lezárja a Fekete-tenger szorosait az orosz hadiflotta előtt

Az oroszok Földközi-tengeren lévő tengerészei befürödtek.

2022. február 27., 21:56

Szerző:

A török külügyminisztérium jelezte, hogy meg kívánja akadályozni az orosz hadihajók áthaladását a Fekete-tengerhez vezető Boszporusz- és Dardanellák-szoroson, ami változást jelent Törökország korábbi semleges álláspontjában, ahol a tisztviselők az Oroszországgal és Ukrajnával való szövetséget hangsúlyozták – írja a Guardian.

„Arra a következtetésre jutottunk, hogy az ukrajnai helyzet háborúvá terebélyesedett”

– mondta Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter.

„A montreux-i rendelkezéseket átláthatóan fogjuk alkalmazni.”

Törökország a Montreux-i egyezmény értelmében mindkét szoros felett ellenőrzést gyakorol, ami feljogosítja arra, hogy megakadályozza az orosz és ukrán hadihajók áthaladását, feltéve, hogy azok nem térnek vissza állandó fekete-tengeri bázisukra.

Az egyezmény azt jelenti, hogy a szorosokat akkor lehet lezárni, ha egy konfliktus megfelel a háború definíciójának.

A blokkolás valószínűleg számos, jelenleg a Földközi-tengeren tartózkodó orosz hajót érint, köztük tengeralattjárókat és fregattokat, amelyek közül néhány a fekete-tengeri flottához tartozik. A blokkolás azt jelenti, hogy az orosz hadihajók nem tudnak majd áthaladni a szoroson, hogy akár a meglévő erők számára erősítést nyújtsanak, akár azért, hogy elhagyják és visszatérjenek, hogy segítsék az Ukrajnába irányuló invázióban részt vevő erőket.

(Kiemelt képünk: A török haderő vezérkarának sajtóhivatala által közreadott kép a Liman orosz hadihajó legénységéről a török parti őrség hajóján a Boszporusz tengerszorosban, Isztambulnál 2017. április 27-én, miután a Liman összeütközött a háttérben álló, élő birkát szállító togói felségjelzésű teherhajóval a Fekete-tenger török felségvizein, a Boszporusz északi végénél levő Kumköy település közelében. A hadihajó elsüllyedt, de hetvennyolc főnyi legénységét a parti őrség kimentette. A togói teherhajóban kisebb kár keletkezett. MTI/EPA/Török hadsereg sajtóhivatala)

 

20:07

Egy fiatal nő volt az a lövöldöző, aki három gyereket és három felnőttet halálosan megsebesített Nashville-ben egy keresztény magániskolában hétfőn – közölte a helyi rendőrség vezető tisztségviselője.

Humza Yousaf eddigi egészségügyi minisztert választották a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) új vezetőjévé. A vezetőválasztási versengés hétfőn bejelentett eredménye azt is jelenti, hogy Yousaf lesz Skócia következő miniszterelnöke.

2023. március 27., 12:59

Ismeretlen fegyveresek rátámadtak egy tévészékházra az albán fővárosban, Tiranában hétfőre virradóra, és megöltek egy biztonsági őrt – számolt be az albán média rendőrségi információkra hivatkozva.