Marakodnak a közös orosz-török gázvezetéken

Nézeteltérések miatt csúszik Oroszország Törökországban létrehozandó gázelosztójának terve.

2023. szeptember 14., 15:44

Szerző:

Csúszik Oroszország törekvése, hogy Törökországban hozzon létre gázelosztót az európai eladások kiesésének pótlására, mert nézeteltérések vannak azzal kapcsolatban, ki irányítsa – írja a Szabad Európa a Reuters forrásai alapján.

Vlagyimir Putyin orosz elnök 2022 októberében vetette fel az ötletet, nem sokkal azután, hogy robbantások rongálták meg az Oroszországot Németországgal a Balti-tenger alatt összekötő Északi Áramlat gázvezetékeket. Még ma sem világos, hogy ki volt a felelős ezekért.

Egy, a helyzetet jól ismerő forrás szerint a gázelosztó terve késik, mert Moszkva és Ankara összeveszett az irányítás felett.

„Igazgatási problémák vannak, azon vitatkoznak, ki irányítsa a csomópontot”

– mondta a forrás, aki névtelenséget kért, miután nincs felhatalmazása arra, hogy a médiának nyilatkozzon.

Egy másik, a Kreml vezetése alatt álló Gazprom gázipari óriáshoz közeli forrás is elismerte, hogy gond van az igazgatási problémák miatt.

A Gazprom és a török energiaügyi minisztérium eddig nem válaszolt a Reuters megkeresésére.

Oroszország a csomópontban módot lát a gázexport átirányítására most, hogy az európai országok jelentősen csökkentették vásárlásaikat. Azt reméli, hogy Törökországon keresztül eladhat némi gázt olyan országoknak, amelyek nem lennének hajlandók közvetlenül Oroszországtól vásárolni.

(Kiemelt képünk: Recep Tayyip Erdogan török elnök (j) és Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) részt vesz a "TurkStream" nevű új gázvezeték avatási ünnepségén Isztambulban 2020. január 8-án. Ozan KOSE / AFP)

 

Vlagyimir Putyin ellen tavaly óta elfogatóparancs van érvénybe, ami eléggé behatárolja azt, hogy az orosz elnök mely országokba látogathat el büntetlenül.