Iszlamisták gyilkoltak meg 49 civilt Maliban

Több mint hatvan embert megöltek terroristák Maliban – közölte a nyugat-afrikai kormányt irányító katonai kormány csütörtök éjjel.

2023. szeptember 8., 08:05

Szerző:

 

Az áldozatok között legkevesebb 49 civil és 15 katona van. A helyi sajtó szerint két helyen követtek el támadást iszlamista fegyveresek; egy folyami hajó és egy katonai tábor ellen. Mintegy 50 terrorista is meghalt a támadásokban.

Maliban a biztonsági és politikai helyzet különösen ingatag. 2012 óta három puccs is volt az országban, és Mali egyes részein az al-Kaidával és az Iszlám állam nevű terrorszervezettel szövetséges szélsőséges csoportok vetették meg a lábukat, amelyek rendszeresen követnek el terrortámadásokat a fegyveres erők és a civil lakosság ellen is.

Az országot 2021 óta irányító katonai kormány júniusban felszólította az ENSZ békefenntartó misszióját, hogy hagyja el az országot. A MINUSMA nevű ENSZ-különítmény az év végéig távozik Maliból és adja át támaszpontjait a mali fegyveres erőknek. A MINUSMA 2012 óta működik az országban, amikor iszlám szélsőségesek gyakorlatilag az ország egész északi részét megszállták. A fegyveresek azóta Nigerben és Burkina Fasóban is aktívak, és mindhárom országban a hadsereg vette át az irányítást.

(Kiemelt képünk illusztráció. STRINGER / AFP)