Tömegfosztogatások törtek ki a három hete lezárt Sanghajban

Teljesen elszabadultak az indulatok a kínai nagyvárosban.

2022. április 10., 14:42

Szerző:

Sanghajban pánikvásárlás uralkodott el az utóbbi napokban, miután már több mint három hete, 22 napja lezárta a kormány a területet a koronavírus esetszámok növekedése miatt. Szombaton pedig már fosztogatókká durvult a tömeg, miután sokan elkezdtek kifogyni az élelmiszerből. 

A szigorú lezárás a fertőzések számának növekedését sem tudta megfékezni, az omikron rekordszámú megbetegedést idézett elő: pénteken 23 600 új esetet regisztráltak Sanghajban. Kína legnagyobb – 26 millió fős – városát és pénzügyi központját 22 napja zárlat alatt tartják, annak ellenére, hogy a közegészségügyi tisztviselők figyelmeztettek, az omikron vírusvariáns annyira fertőző, hogy zárlatokkal sem lehet megállítani – írja az Index a Daily Mail cikke alapján.

Pénteken az amerikai külügyminisztérium utazási tanácsadásban közölte, hogy az esetek megugrása és a korlátozások hatása miatt engedélyezi a nem sürgősségi személyzet és családtagjaik számára a sanghaji konzulátus elhagyását. Azt tanácsolták az amerikai polgároknak, hogy „a helyi törvények önkényes végrehajtása és a Covid–19-korlátozások miatt” gondolják át a Kínába való utazást.

Az esetekről készült videókat sorra tiltják le a kínai közösségi oldalakról.

(Kiemelt kép: egy dolgozó egészségügyi védőfelszerelést viselve beszél egy lakóval Sanghajban 2022. április kilencedikén. Fotó: Hector Retamal / AFP)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.