Tömegesen erőszakolják és ölik meg az ukrán nőket az orosz katonák

Brutális részletek derültek ki a Kijev mellett elkövetett szörnyűségekről.

2022. április 12., 12:37

Szerző:

Az orosz katonák által megerőszakolt ukrán nőkről az utóbbi időben többször is írt a nemzetközi és hazai sajtó egyaránt, most azonban a BBC riporterei egy feltáró cikkben első kézből származó tanúvallomásokkal és bizonyítékokkal támasztották alá, hogy az ukrán területeket megszálló orosz katonák valóban elkövettek sorozatos nemi erőszakot számos ukrán nőn. 

Az orosz haderő visszavonult Kijev környékéről, de az utánuk hagyott pusztulás rengeteg embert egy életre megnyomorított. A BBC-nek több Kijev mellett élő asszony is nyilatkozott az átélt borzalmakról. Egyikük elmondta, hogy március 7-én otthon tartózkodott a férjével, amikor egy katona rontott rájuk. A nőre fegyvert fogtak és elvitte egy közeli házba. A katona ráparancsolt a nőre, hogy vegye le a ruháját, különben lelövi, majd brutálisan megerőszakolta. A nő szerint a támadója egy fiatal, vékony, Oroszországgal szövetséges csecsen katona volt. Miután hazaért, rátalált a férjére, akit hasba lőttek, és két nappal később belehalt a sérüléseibe. A házukban több napig katonák telepedtek le, akik a nő elmondása szerint gyakran kábítószer és alkohol hatása alatt álltak, a holmijuk között pedig drogot és Viagrát is talált.

 A BBC riporterei egy másik hátborzongató történetre is fényt derítettek. Egy másik nőt a szomszédok állítása szerint ugyanaz a férfi erőszakolt és gyilkolt meg, mint aki az előző rémtettet is elkövette. Az áldozatot elhurcolták otthonából, és egy közeli, üres házban tartották fogva. Miután megerőszakolták, elvágták a torkát, és elvérzett. A BBC cikkében megemlítik, hogy a hálószobában található matracot még az ő látogatásukkor is vérfoltok fedték be. A nőt a ház kertjében temették el. Egy nappal a BBC riportereinek látogatása után a rendőrség exhumálta a holttestet, amire meztelenül, hosszú vágásokkal a nyakán bukkantak.

Andrij Nebytov, a kijevi régió rendőrfőnöke közölte, hogy egy további ügyben is nyomoznak egy Kijevtől 50 km-re nyugatra fekvő faluban. Március 9-én az orosz hadsereg több katonája tört rá egy háromtagú ukrán családra. A férjet, aki védelmezni próbálta feleségét és a gyermekét, az udvaron lelőtték.

„Ezután két katona többször megerőszakolta a feleséget. Elmentek, majd visszajöttek. Háromszor tértek vissza, hogy megerőszakolják a nőt. Megfenyegették, hogy ha ellenáll, bántani fogják a kisfiát. Hogy megvédje a gyermekét, nem állt ellen.”

– taglalta a szörnyű részleteket a rendőrfőnök. Miután a katonák végeztek, felgyújtották a család házát és lelőtték kutyáikat. A nő a fiával együtt elmenekült, majd kapcsolatba lépett a rendőrséggel. Az ukrán rendőrség azt tervezi, hogy nemzetközi bíróság elé viszi az ügyet.

Az ukrán emberi jogi ombudsman, Ljudmjla Deniszova is hozzászólt a témához, szerinte ugyanis sajnos egyre több ilyen esetet dokumentálnak az országban. Mint mondta, körülbelül huszonöt 14 és 24 év közötti lányt és nőt erőszakoltak meg egy bukai ház pincéjében, akik közül most kilencen terhesek. Állítólag a megerőszakolt nőket az orosz katonák azzal fenyegették, hogy addig erőszakolják őket, amíg soha többé nem akarnak szexuális kapcsolatot részesíteni semmilyen férfival, mert így megakadályozhatják, hogy szaporodjon az ukrán nép.

(Kiemelt kép: A hatóságok exhumálják az orosz támadások során meghalt civilek holttesteit az ukrajnai Bucsában lévő tömegsírokból 2022. április 11-én. Fotó: Metin Aktas / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.