A politikai foglyok családjaira csapott le a KGB

A fehérorosz titkosszolgálat (KGB) tömeges razziát hajtott végre több városban egykori politikai foglyok lakásain és jelenlegi politikai foglyok hozzátartozóinál – számolt be Andrej Sztrizsak, a Fehéroroszországban szélsőséges szervezetnek minősített BYSOL fehérorosz szolidaritási alapítvány társalapítója a Zerkalo független fehérorosz hírportálnak.

2024. január 23., 20:26

Szerző:

A Vjaszna Emberi Jogi Központ tudomása szerint a rajtaütések során 37 embert vett őrizetbe a KGB. A Zerkalónak az egyik politikai fogoly feleségének ismerőse is nyilatkozott arról, hogy a hölgynél is jártak a biztonsági erők emberei, és telefonon azóta nem érhető el. Szerinte a nőnél tett „látogatás” oka az volt, hogy egy olyan zárt chatszoba tagja volt, amelyen keresztül volt politikai foglyok hozzátartozói és volt politikai bebörtönzöttek kommunikáltak egymással. Hasonló helyzetet írtak le a hírportálnak egy másik politikai fogoly hozzátartozói is: egy férfi szüleit látogatták meg biztonsági tisztviselők, akik a családnak nyújtott „külföldi segítség” felől érdeklődtek. A Vjaszna aktivistái arról számoltak be, hogy a biztonsági erők által felvett jegyzőkönyvekben szélsőséges csoportok finanszírozásáról, illetve azokban való részvételről szóló törvénycikkelyek szerepelnek.

A politikai foglyok családjainak nyújtanak élelmiszer-vásárlási segítséget

Az emberi jogi központ kedden a Telegram-csatornáján arról is beszámolt, hogy az INeedHelpBY projektet a napokban szélsőséges szervezetnek minősítették a fehérorosz hatóságok. Az INeedHelpBY élelmiszereket adományoz olyan embereknek, akik politikai üldöztetés áldozatául estek, és nehéz anyagi helyzetben vannak. 

Az INeedHelpUA alapvető áruk formájában humanitárius segítséget nyújt az ostromlott ukrán városok lakóinak. Az elmúlt 1,5 évben az INeedHelpBY a politikai foglyok családjainak is nyújtott élelmiszer-vásárlási segítséget.  Az INeedHelpBy egy, az Egyesült Államokban bejegyzett civil szervezet. A családoknak nyújtott támogatás összege már meghaladta az 1 millió dollárt. 

A fehérorosz emberjogi szervezet azt írja, hogy a Belügyminisztérium és a KGB peren kívül, önkényesen szélsőségesnek nyilvánítják a köz- vagy politikai érdekek által összefogott olyan polgári csoportokat, amelyek kritizálják a hatóságok tevékenységét. Kseniya Khadyrova például előzetes letartóztatásban van letartóztatásban, mert adományokat adományozott a hatóságok által szélsőséges formációnak nyilvánított kezdeményezések elleni tiltakozásra. Vital Maksimcsuk  azért van előzetes letartóztatásban, mert egy tiltakozó Telegram-csevegés adminisztrátora.  Aliaksandr Boika videókat küldött a hatóságok által szélsőséges formációnak nyilvánított tiltakozó Telegram csoportnak – írja a Viasna Emberi Jogi Központ. Az emberjogi szervezet követeli, hogy azonnal engedjék szabadon a politikai foglyokat: Kszenija Khadyrova, Vital Makszimcsuk, Halina Krasznyanszkaja, Irina Bandarenka, Nadzeja Karankevics, Aliakszandr Ziankou, Aliakszandr Boika.

2023-ban 1603 politikai fogoly

A Viasna éves jelentésében azt írja, hogy 2023 végén 4248 személyről, köztük 910 nőről tudott , akiket különféle büntetésre ítéltek, összeségében tavaly 1603 embert ítéltek el politikai indíttatású vádak alapján. 

2023. december 31-én Fehéroroszországban 1452 politikai fogoly volt; Közülük 168 nő volt; 535 politikai fogoly fiatal; további 1413 személyt, közülük 339 nőt, büntetés letöltése után, a tárgyalásig, szabadságvesztéssel nem járó büntetés kiszabását követően szabadlábra helyeztek, vagy egyes esetekben kegyelmet kaptak;

A bíróságok közigazgatási perben legalább 4466 határozatot hoztak, ebből 1822 esetben szabtak ki pénzbírságot és 2005 perben szabtak ki közigazgatási szabadságvesztést; 38 ügyet utasítottak el; míg a fennmaradó esetek kimenetele nem ismert, miközben a bűnügyi elnyomás szintje továbbra is magas maradt, a „szélsőséges csoportok létrehozása, vezetése és az azokban való részvétel”, valamint „szélsőséges tevékenységek elősegítése és finanszírozása” vádjával jelentősen megnőtt a büntetőügyek száma. A szervezet szerint  továbbra is rendszeresen indítanak büntetőeljárást magánszemélyek ellen a 2020-as tüntetésekben való részvétel és az online megjegyzések miatt. 

A politikai foglyokat különösen zord körülmények között tartják

A politkai foglyokat fokozott biztonsági és felügyeleti intézkedéseknek vetik alá, valamint olyan korlátozásoknak vetik alá, amelyeket a törvény nem ír elő, például nem vehetnek át csomagokat, beleértve a létfontosságú gyógyszereket is. Megtiltják, hogy találkozhassanak családtagjaikkal vagy az ügyvédjükkel, valamint ezeket a foglyokat alacsonyan fizetett és gyakran veszélyes munkára kényszerítik. 

A politikai foglyok büntetésük letöltése után szabadulva a rendőrség szigorú felügyelete alá esnek, és a„szélsőséges tevékenységekben részt vevő személyek” feketelistájára kerülnek. A szervezet arról is beszámol, hogy a terrorizmus és a szélsőségesség elleni küzdelem leple alatt az újságírókat, a médiamunkásokat és a bloggereket üldözik, különösen háború ellenes álláspontjuk miatt. 

(Kiemelt képünk illusztráció: egy Dmitrij Poletajevet ábrázoló nyomtatott kép. Poletajevet Oroszországban szélsőségesség vádjával bebörtönözték. Fotó: Jaap Arriens / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Újabb fordulópontjához érkezett az orosz-ukrán háború, ezúttal orosz tengeralattjárók jelentek meg az Ír-tenger környékén. Az incidens azonban nem először fordult elő, arra már az ukránok 2022-es lerohanását követően is sor került.

2024. július 3., 08:04

A Fehér Ház értékelése szerint Joe Bidennek „rossz estéje volt” múlt héten csütörtökön, amikor az idei elnökválasztási kampány első elnökjelölti televíziós vitáját tartották – ezzel reagált Karine Jean-Pierre elnöki szóvivő a történtekre.