Tömeges letartóztatások Párizsban

A francia hatóságok csütörtök este 217 embert vettek őrizetbe Párizsban a nyugdíjreform elleni tüntetésen – közölte a France Info műsorszolgáltató rendőrségi forrásokra hivatkozva.

2023. március 17., 08:45

Szerző:

A beszámoló szerint a Párizs központjában lévő Concorde téren, a parlament alsóházi üléstermének közelében zavargások törtek ki. 

Helyi médiatudósítások szerint a rohamrendőrök vízágyúkat és könnygázt vetettek be a tér megtisztítására. A tüntetők egyebek mellett fapallókat gyújtottak fel és megdobálták a rendőröket. A téren a nyugdíjreform mintegy hatezer ellenzője gyűlt össze, amikor az összecsapások kitörtek. 

Emmanuel Macron francia államfő csütörtökön úgy döntött, hogy parlamenti szavazás nélkül hirdeti ki a vitatott nyugdíjreformot, miután a nemzetgyűlésben nem volt többség a törvénytervezet elfogadásához. A francia alkotmányban van egy külön cikkely, amely ezt lehetővé teszi. A kormány úgy döntött, hogy végrehajtja Macron elnök legfontosabb reformtervezetét, amely a nyugdíjkorhatár fokozatos emelését irányozza elő 62-ről 64 évre. 

A reform bevezetését még mindig meg lehet akadályozni egy, a kormány elleni bizalmatlansági szavazással. 

Tiltakozások törtek ki más francia városokban is, többek között Marseille-ben, Dijonban, Nantes-ban, Rennes-ben, Rouenban, Grenoble-ban, Toulouse-ban és Nizzában. A szakszervezetek jövő csütörtökre újabb országos sztrájkot és tiltakozó akciót hirdettek. A reformjavaslat ellen már korábban is több millióan vonultak az utcákra.

(Kiemelt képünk: Tüntetők égő kordonok körül állnak a Concorde téren tartott tüntetésen, miután a francia kormány az alkotmány 49,3 cikkelyét felhasználva szavazás nélkül átnyomta a parlamenten a nyugdíjreformot Párizsban 2023. március 16-án. A francia elnök március 16-án szavazás nélkül keresztülvitt egy vitatott nyugdíjreformot a parlamenten, egy ritkán használt alkotmányos jogosítványt alkalmazva. A lépés annak beismerése volt, hogy kormányának nincs meg a többség a nemzetgyűlésben a nyugdíjkorhatár 62-ről 64 évre történő emelését célzó jogszabály elfogadásához. Fotó: Thomas SAMSON/AFP)