Tömeges halpusztulást okozott egy kiszakadt tartály a Dunába ömlő Garamnál

A Garam vize zavaros és büdös volt.

2021. július 27., 18:25

Szerző:

A felvidéki Bezeréte (Trnavá Hora) község mellett horgászok jelentették, hogy a Garam vize zavaros és bűzlik, és sok haltetemet találtak. Később, mintegy egykilométeres szakaszon 600 kilogramm elhullott halat szedtek ki a Garamból, találtak tetemeket Garamszentkeresztnél is. A tömeges halpusztulást Zólyombúcson (Budča) a Garam középső szakaszán egy biogázállomás kiömlött fermentációs hulladéka okozta – írta a ma7.sk.

Kiderült, az erős vihar rádöntött egy fát a hulladékot tároló zsákszerű tartályra, ami megsérült. Az eső pedig mintegy 400 köbméter hulladékot mosott a közeli patakba, ahonnan ez a Garamba szivárgott tovább. A lap szerint a tömeges halpusztulás az ott élő összes fajt érintette. A horgászok a balesetet ökológiai katasztrófának minősítették, aminek helyreállításához több évre lesz szükség. 

Szendőfi Balázs természetfilmes-halkutató a Budapest halai nevű közösségi oldalán arról írt, hogy ő más számokról tud, mint amit a híroldal közölt. Hétfő esti információi szerint az első napi dögszedés eredménye 25 halfaj 4100 példánya, összesen 1,9 tonna súlyban. Hozzátette, hogy sok védett és veszélyeztetett apróbb testű halfaj (csíkfélék, küllőfajok, kölönték, ingolák stb.) valamint felbecsülhetetlen számú ivadék ebben a mérlegben nem szerepel, hiszen igen nehéz lenne elpusztult példányaikat megtalálni és összeszedni.

„A Garam Szlovákia néhány olyan vize közül az egyik, amely otthont ad a dunai galóca (Hucho hucho) állományainak. Ez a halfaj Európa legnagyobbra növő pisztrángféléje (másfél méteres és 50 kilogrammos is lehet). Világszinten veszélyeztetett, nálunk fokozottan védett halfaj. A dögök között sajnos nagyon sok galócát is lehet látni” – írta Szendrőfi a közösségi oldalon. 

(Kiemelt kép: Budapest halai Facebook-oldal)