Tom Cruise visszaadja Golden Globe díjait

Dagad a botrány a díj körül, a színművész így tiltakozik a díjat odaítélő szervezet viselt dolgai ellen.

 

2021. május 11., 08:30

Szerző:

A filmsztár eddig három Golden Globe-ot kapott, a drámai alkotásban nyújtott legjobb főszereplőnek járó elismerést a Született július 4-én című moziért és a Jerry Maguire-ért, a Magnóliában viszont a legjobb mellékszereplő eljátszásáért tüntették ki –írja az MTI a Guardian című lapra hivatkozva.

A Golden Globe-díjakat odaítélő Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók szövetsége (HFPA) az utóbbi hónapokban bírálatok kereszttüzébe került diszkriminatív gyakorlata és etikai problémák miatt, köztük azért, mert ajándékokat fogadott el különböző iparági szereplőktől. Kiderült az is, hogy nincsenek a szervezetben fekete tagok. 

Cruise lépése előtt – többek között – Scarlett Johansson és Mark Ruffalo szólított fel  a Golden Globe-részvételtől való elállásra, amíg lényegi változások nem történnek a HFPA-n belül. A Netflix, az Amazon és WarnerMedia is bojkottot jelentett be a Golden Globe ellen, az NBC tévécsatorna pedig hétfőn azt közölte, hogy 2022-től nem közvetíti a díjátadót.

Május 3-án a HFPA reformokat jelentett be, a javaslatok között szerepel, hogy jelentősen növelik a tagság létszámát, különös tekintettel a fekete tagok toborzására, új magatartási kódexet is ígértek.

(Kiemelt kép: Tom Cruise a Magnólia című filmben, amiért megkapta a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Golden Globe díjat 2000-ben. Fotó: Archuves du 7eme Art/Photo12/AFP)