Többen szavaznak Szlovéniában, mint öt éve

A szlovén országos választási bizottság első adatai szerint vasárnap délig többen mentek el szavazni az elnökválasztáson, mint öt évvel ezelőtt a második fordulóban.

2022. november 13., 15:46

Szerző:

Délelőtt 11 óráig a szavazásra jogosult lakosság 14,66 százaléka, 248 333 ember adta le voksát. 2017-ben 11 óráig ugyanez az arány 12,31 százalék volt.

A legtöbben Kranj városában, a legkevesebben Ptujban szavaztak. A választások nyugalomban zajlanak, mindössze kisebb szabálysértésekről érkeztek hírek. A szavazóhelyiségek reggel 7 óra óta vannak nyitva, és mintegy 1,7 millió szavazásra jogosult állampolgár adhatja le voksát este 7 óráig. 

Az eredményeket 19.30 órától folyamatosan hozza nyilvánosságra az országos választási iroda. 

Az első fordulóban a hét jelölt közül egyiknek sem sikerült megszereznie az abszolút többséget, így a második fordulóban az első két helyezett, Anze Logar, az ellenzéki jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) támogatásával induló független jelölt, volt külügyminiszter és a szintén függetlenként induló baloldali Natasa Pirc Musar ügyvéd mérkőzik meg egymással. 

Szlovéniában az államfő főként reprezentatív, de politikailag fontos szerepet tölt be, ő a hadsereg főparancsnoka és magas rangú tisztségviselőket is kinevez, többek között a nemzeti bank elnökét. A kinevezéseket a parlamentnek is jóvá kell hagynia. Az elnök megbízatása öt évre szól, és legfeljebb egy alkalommal választható újra.

(Kiemelt képünk: Egy kislány leadja szülei szavazólapját a szlovén elnökválasztáson Radomlje városában, 2022. november 13-án. Fotó: Jure Makovec / AFP)

19:01

A büntetőtörvénykönyv előírásainak többrendbeli megsértésére és alapvető hiányosságokra hivatkozva megszűntette a szlovák legfelsőbb ügyészség a Robert Fico volt kormányfő és három társa ellen idén tavasszal bűnszövetkezet létrehozása és más vádakkal indított eljárást – közölte kedden a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a legfelsőbb ügyészség bejelentésére hivatkozva.

18:37

Oroszország örökre elveszítette legnagyobb energiavásárló ügyfelét, Európát – szögezte le Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) török származású ügyvezető igazgatója egy keddi energetikai konferencián.