Többen meghaltak egy busz ellen elkövetett robbantásos merényletben Maliban

Legalább tizenegy ember meghalt és további 53 megsebesült, amikor robbanószerkezettel felrobbantottak egy buszt Maliban.

2022. október 14., 09:00

Szerző:

A helyi biztonsági források szerint a robbantás csütörtökön történt Mali középső régiójában, a Bandiagara és Goundaka közötti úton. Ebben a térségben nem ritkák a dzsihadisták erőszakos akciói. A támadásokat gyakran követik el házi készítésű robbanószerkezetekkel.


Maliban 2021-ben az aknákkal és robbanószerkezetekkel elkövetett merényleteknek 103 halálos áldozata és 297 sebesültje volt az ENSZ adatai szerint. Idén augusztus 31-ig már 72 ember vesztette életét hasonló támadásokban.


Mali 2012 óta belbiztonsági válsággal küzd. Az először csak az ország északi részében terjeszkedő dzsihadista szervezetek kiterjesztették befolyásukat Mali középső és déli részére, valamint a szomszédos Burkina Fasóra és Nigerre is. A konfliktusban már több ezer katona és civil vesztette életét, és kétmillió ember kényszerült lakóhelye elhagyására.


Az ENSZ békefenntartó missziója 2013 óta van Maliban.

(Kiemelt fotónk: Unplash)

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.