Eldurvult a rendőri erőszak elleni tüntetés Görögországban

Több mint harminc tüntetőt vettek őrizetbe Görögországban egy zavargásokba torkolló tüntetésen, amelynek résztvevői a rendőri erőszak ellen tiltakoztak, közölte a görög rendőrség szerdán.

2022. december 7., 14:15

Szerző:

A hatóságok szerint Athénban és Szalonikiben is összecsaptak a szélsőbaloldali tüntetők a rendőrökkel. A zavargások során Molotov-koktélok és kövek is előkerültek. A rendőrség könnygázt vetett be a tiltakozók ellen. 

A To Proto Thema című görög napilap úgy értesült, hogy tíz rendőrtiszt megsérült az összecsapásokban. A megmozdulásokkal egy tizenöt éves kamaszra emlékeztek, akit 2008-ban egy rendőrtiszt lelőtt. Athén Menidi nevű külvárosában is utcára vonultak az emberek, miután egy rendőrtiszt hétfőn fejbe lőtt és súlyosan megsebesített egy tizenhat éves roma fiút. A kamasz fizetés nélkül hajtott el egy benzinkútról. Később egy rendőrtiszt rálőtt a fiúra, a golyó átütötte az autó ablakát és a fejtámlát, majd a fiú fejébe fúródott. A kamasz állapota válságos, a rendőrt letartóztatták.

(Kiemelt kép: Összecsapások rohamrendőrök és tüntetők között a 15 éves Alekszisz Grigoropoulosz halálának 14. évfordulója alkalmából rendezett tüntetés során Athénban, Görögországban, 2022. december 6-án. Fotó:  Konstantinos Zilos / NurPhoto / NurPhoto via AFP)