Több száz éves szerződésre hivatkozva kér jogi mentességet a volt király

Próbál kibújni a felelősség alól a volt király.

2021. december 7., 17:38

Szerző:

I. János Károly, korábbi spanyol király egy 300 éves gibraltári egyezményre hivatkozva kért jogi mentességet egy londoni bíróságon ellene indított zaklatási perben – jelentette a The Daily Telegraph kedden.

A brit konzervatív napilap online tudósítása szerint az illetékes londoni bíróság vizsgálja Corinna zu Sayn-Wittgenstein német-dán családból származó üzletasszony beadványát, amely szerint

I. János Károly a spanyol titkosszolgálatot (CNI) is felhasználva kémkedett utána Londonban, zaklatta és megfenyegette őt,

írja az MTI.

A spanyol sajtó a Corinna Larsenként született dán üzletasszonyt évek óta a volt spanyol király állítólagos korábbi kedveseként emlegeti.

I. János Károly ügyvédei szerint a Spanyol Királyság és az Egyesült Királyság között 1713 júliusában létrejött „Utrechti Béke és Barátsági Szerződés” alapján a volt spanyol királyt az uralkodóknak kijáró mentelmi jog illeti meg a brit bíróságok előtt. A barátsági szerződés nyilvánította brit felségterület alá tartozó gyarmattá Gibraltárt.

Az egy hónap múlva 84. életévét betöltő I. János Károly király 2014 júniusában mondott le trónjáról megromlott egészségi állapotára hivatkozva fia, VI. Fülöp javára. Távozott Spanyolországból is, ahol 2020 júniusában a spanyol legfelsőbb bíróság vizsgálatot indított ellene annak gyanújával, hogy a volt uralkodó százmillió dolláros kenőpénzért „intézte el”, hogy egy spanyol cég vasutat építsen Szaúd-Arábiában. A megbízási díj egy részét állítólag maga a király kapta. I. János Károly jelenleg Abu Dzabiban él.

(Kiemelt kép: a 2007. október 22-én készült archív felvételen Juan Carlos spanyol király részt vesz az Ivan Gasparovic szlovák köztársasági elnök fogadására rendezett hivatalos ünnepségen a Madrid melletti Pardo palotában. Fotó: Pierre-Philippe Marcou / AFP)

20:22

Versenyt fut az idővel Németország legismertebb nácivadásza, Thomas Will, aki abban bízik, hogy – 78 évvel a második világháború befejezése után – a jövőben is lehetőség nyílik azoknak a náci bűnösöknek az elítélésére, akiknek a bűnössége bizonyítható.