Több, mint tízezer haiti menekült lakik egy híd alatt Texasban

A haiti menekültek között vannak még kubai, venezuelai és nicaraguai származásúak is.

2021. szeptember 17., 20:22

Szerző:

A politikai felfordulás és két természeti katasztrófa sújtotta Haitiból több mint tízezer migráns menekült el, és jelenleg egy dél-texasi híd alatt töltik az éjszakát a földön fekve, étlen-szomjan egy koszos táborban – jelentette a Reuters brit hírügynökség.

A Joe Biden amerikai elnök és adminisztrációja számára egyre kellemetlenebb humanitárius és politikai válságot jelentő eset során a haiti menekültek között találtak még kubai, venezuelai és nicaraguai származásúakat is. A Mexikót Dél-Texasszal összekötő Del Rio Nemzetközi Híd alatt éjszakázó menekültek vékony pokrócok alatt alszanak, és csak néhányan vertek fel kisebb sátrakat. 

A Reuters tudósítása szerint további emberek érkezése várható, akik hosszú és gyötrelmes utat tesznek meg Mexikón, valamint Közép- és Dél-Amerika országain keresztül. 

Számos menekült a Reutersnek elmondta, hogy a WhatsApp okostelefonos alkalmazáson keresztül más haiti menekültek által megosztott információkat felhasználva követik a biztonságos útvonalakat, hogy elkerüljék a mexikói hatóságokat.

Jovenel Moise korábbi haiti elnököt július 7-én gyilkolták meg, majd augusztusban először egy, a Richter-skála szerinti 7,2-es erősségű földrengés, majd egy trópusi vihar sújtotta a karibi szigetországot.

(Kiemelt képünk Saint-Louis-du-Sud, 2021. augusztus 16.Rommá vált lakóépületek Saint-Louis-du-Sud településen két nappal a Haiti déli térségét megrázó, 7,2-es erősségű földrengés után. A természeti katasztrófában 724 ember életét vesztette, 2800 pedig megsérült. Fotó: MTI/AP/Matias Delacroix)