Több mint száz országba érkeztek már vakcinák a COVAX-program keretében

A koronavírus elleni vakcinákat kis és közepes jövedelmű országok kapják.

2021. április 8., 17:56

Szerző:

Csaknem 38,4 millió dózis koronavírus elleni vakcinát szállítottak a világ 102 országába a kis és közepes jövedelmű országok védőoltással történő megsegítésére létrehozott COVAX-program keretében – közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a GAVI Vakcinaszövetség csütörtökön.

A hat hete megindult vakcinakiszállítás azonban némi késedelmet is szenvedett márciusban és áprilisban, részben mert az AstraZeneca-oltás jelentős hányadát gyártó Indiai Szérum Intézet (SII) exportkorlátozások miatt nem tudta teljesíteni a megrendeléseket.

A tájékoztatás szerint a világon századik országként a karib-tengeri St. Lucia jutott oltóanyaghoz a COVAX-programon keresztül. A járvány által erősen sújtott Irán szintén nemrég kapott vakcinákat a program keretében.

A 102 országból 61 állam lényegében donorok által finanszírozott mechanizmus keretében kap oltóanyagot.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója hétfőn csúfosnak nevezte, hogy egyes országok még mindig nem jutottak elegendő oltóanyaghoz, hogy megkezdhessék az egészségügyi dolgozók és a kockázati csoportokba tartozók immunizálását.

A GAVI márciusban jelentette be, hogy 237 millió adag AstraZeneca-védőoltást tervez leszállítani 142 országba május végéig.

Az elképzelések szerint a COVAX keretében legalább kétmilliárd adag vakcinát osztanának szét 2021 végéig. A programon keresztül jelenleg az AstraZeneca- és a Pfizer/BioNTech-oltások elérhetőek, de ezt idővel további vakcinákkal szeretnék bővíteni.

 

(Kiemelt kép: Fotó: Máthé Zoltán)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.