Már több mint 600 céggel nem találkozhatnak az oroszok hazájukban

Rengetegen vettek vissza a gyártásból, vagy vonultak ki.

2022. április 12., 11:12

Szerző:

Már több mint 600 cég döntött úgy, hogy a február 24-én az oroszok által elindított ukrajnai inváziót következtében leállítja vagy csökkenti oroszországi működését, írja a BBC.

A Yale Egyetem csapata több mint 1000 nagyvállalat reakcióit követte nyomon az elmúlt másfél hónapban. Azt állítják, hogy rengeteg olyan cég van, amelyek publikusan azt közölték, kivonulnak az országból, azonban továbbra is folytatják a gyártást az agresszor országában. 

Gyakran frissített listájukban „osztályzatokat” adtak az egyes cégeknek aszerint, hogy mennyire korlátozták munkájukat. A Heinekentől a Netflixig minden cég ötöst kapott az orosz megbízások leállításáért, míg olyan nagy vállalatok, mint például az Emirates Airlines egyest kapott, amiért folytatta szokásos üzletmenetét.

A Yale Egyetem adatbázisából dolgozik továbbá a külföldi ukrán egyetemisták által létrehozott Don't Fund War elnevezésű weboldal is, ahol folyamatosan frissülő státusszal jelölnek meg többezer céget attól függően, hogy hogyan reagált a háborúra. Ezzel azt akarják elérni, hogy az átlag fogyasztók, ne vásároljanak olyan vállalattól származó terméket, amely továbbra is aktív Oroszországban, és adóival támogatja Putyin háborúját.

(Kiemelt kép: KAY NIETFELD / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

A NATO jóval 300 ezer fő fölé emeli magas készültségi katonai erőinek létszámát, hogy kezelni tudja az Oroszország által jelentett biztonsági kihívásokat – jelentette ki Jens Stoltenberg a szervezet főtitkára hétfőn, a szövetséges országok madridi csúcstalálkozója előtti brüsszeli sajtótájékoztatóján.