Több mint 1,9 millió menekült érkezett Lengyelországba Ukrajnából

Ukrajna lakossága az invázió előtt több mint 43 millió fő volt.

2022. március 17., 11:09

Szerző:

Több mint 1,9 millió menekült lépett be Lengyelországba Ukrajnából azóta, hogy Oroszország február 24-én megszállta az országot – írja a CNN.

Mintegy 593 ezer ember, vagyis a menekültek 31 százaléka személygépkocsival érkezett Lengyelországba. 440 ezer ember, vagyis 23 százalékuk buszokkal érkeztek. Körülbelül 402 ezren, gyalogosan érkeztek Ukrajna szomszédos országába. Az ország határőrsége szerint pedig körülbelül 210 ezer fő vonattal érkezett.

Az ENSZ Menekültügyi Hivatala szerint az invázió óta összesen több mint 3 millió ember menekült el Ukrajnából, a menekültek többsége Lengyelországba, Romániába, Moldovába, Magyarországra és Szlovákiába. Ukrajna lakossága az invázió előtt több mint 43 millió fő volt.

(Kiemelt képünk: Menekültek tömeges érkezése az ukrán-moldovai palánkai határon, 2022. március 7. A 3 órányira lévő Mykolaiv városából menekültek, amelyet hamarosan orosz csapatok érnek el. Fotó: Sidney Lea Le Bour / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)

Giorgia Meloni kormánya feltehetően még a mai napon elfogadja az a biztonsági rendeletet, aminek értelmében kiutasítják azokat a külföldieket, akik hamisan nyilatkoznak az életkorukról, hogy bekerülhessenek az Olaszországba kísérő nélkül érkező kiskorúaknak fenntartott védőrendszerbe.

 

2023. szeptember 27., 19:19

Mindenkinek tartózkodnia kellene az olyan nyilatkozatoktól, amelyek tovább fokozzák a migrációs nyomást Európában, ugyanis a menekültkvóták ismételt emlegetése csak megerősíti az embercsempészek üzleti modelljét – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Bécsben.