Több lehet a covid-fertőzött Romániában a hivatalos egymilliónál

Sokan lehetnek a „rejtőzködő” fertőzöttek, akik nem szerepelnek a hivatalos statisztikában. A járványnak eddig 25 ezer halálos áldozata van.

2021. április 10., 14:16

Szerző:

A mintegy húszmilliós lakosságú országban tavaly február 26-án fedezték fel az első koronavírus-fertőzést. Az azóta eltelt 13 és fél hónap alatt egymillió ember, vagyis a lakosság legalább 5 százaléka kapta el a fertőzést, és a beazonosított fertőzöttek 2,5 százaléka – 25 ezer ember – pedig meghalt.

A bukaresti média szerint a koronavírusos betegek jelentős része nem kerül be a hivatalos statisztikákba. Egyre növekszik ugyanis a „rejtőzködő” fertőzöttek száma, akik – a kéthetes elkülönítést elkerülendő – nem jelentik be a hatóságoknak, ha pozitív eredményt mutat az otthon elvégzett koronavírus-gyorstesztjük.

Romániában tavaly december 4-én lépte át a félmilliós küszöböt a hivatalos fertőzésszám, vagyis az utóbbi négy hónapban ugyanannyi fertőzést regisztráltak, mint a megelőző kilenc és fél hónapban. Az utóbbi 24 órában 4310 új fertőzöttet azonosítottak és 139 koronavírusos beteg vesztette életét, és 1492 súlyos esetet ápolnak az intenzív osztályokon.

A járvány statisztikai adatait feldolgozó portálok kiszámították, hogy a reprodukciós ráta március 23-án esett 1 alá, tehát ettől kezdődően lassul a járvány terjedésének üteme. Romániában április elseje óta csökkenőben van az aktív fertőzöttek száma, az utóbbi héten pedig az előző hetinél több mint ötezerrel kevesebb (32 641) fertőzést diagnosztizáltak.

(Kiemelt kép: MTI/AP | Vadim Ghirda)