Több gyermeket lelőttek vagy halálra vertek az iráni tüntetések során

Huszonhárom gyermek is meghalt a több hete zajló iráni tüntetések során, és sok kiskorút őrizetbe is vettek – közölte az ENSZ új emberi jogi főbiztosa Genfben.

2022. október 18., 15:30

Szerző:

Sajtótájékoztatóján Volker Türk azt mondta, hogy az iráni tüntetések során több gyerekkel éleslőszer végzett, mások pedig verésbe haltak bele. A főbiztos szerint több gyermeket iskolai razziák során őrizetbe vettek, pontos számuk azonban nem ismert. Hozzátette, hogy néhányukat „pszichológiai kezelésre” küldtek.

Iránban szeptember közepén egy fiatal kurd nő, Mahsza Amini halála miatt kezdődtek tüntetések. Aminit az erkölcsrendészet a fejkendő nem megfelelő viselése miatt vette őrizetbe, de szemtanúk szerint már a rendőrautóban megverték, majd kómába esett, és három nappal később meghalt egy teheráni kórházban. Az ügyön túlmutatóan számos demonstráló már az iráni vezetés – köztük is Ali Hamenei ajatollah, politikai és vallási vezető – ellen tüntet.

Az Iráni Emberi Jogok (IHR) nevű, norvégiai székhelyű szervezet a múlt héten közölte, hogy e tiltakozások során már körülbelül 100-an vesztették életüket.

Volker Türk kitért az etiópiai helyzetre is, aggodalmát fejezve ki annak súlyosbodása miatt. Az addisz-abebai hatóságok szemére vetette, hogy a civil lakosságra való tekintet nélkül hajtanak végre légicsapásokat az ország északi részén fekvő, nagyrészt lázadók által ellenőrzött Tigré tartományban.

A főbiztos aláhúzta, hogy a légicsapások tovább mélyítik a tartományban a harcok nyomán kialakult súlyos humanitárius válságot. Az etióp hadsereg és az etnikai alapon szerveződött Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) fegyveresei között 2020 novemberében robbant ki fegyveres konfliktus. Jóllehet a felek tavasszal kísérletet tettek a béketárgyalások előkészítésére, a harcok kisvártatva kiújultak, kedden pedig a lázadók elismerték, hogy elvesztették az ellenőrzést a tigréi tartományi fővárostól, Mekelétől 140 kilométerre északnyugatra fekvő Sire városa, valamint a mellette található repülőtér felett. Addisz-Abeba a napokban jelezte, mindenképpen irányítás alá vonná a repülőteret, hogy „e módon juttasson humanitárius segélyeket a tartományba”.

(Kiemelt kép: Iráni diákok a teheráni Tudományos és Kulturális Egyetemen tartott tüntetésen 2022. október 15-én. Fotó: UGC / AFP)

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).