Több ezren tüntettek Brazíliában az elnök ellen

Országszerte tüntettek Brazíliában Bolsonaro járványkezelése miatt.

2021. május 30., 08:50

Szerző:

A fővárosban, Brasíliában több ezer ember gyűlt össze a kongresszus előtt, akik az elnök felelősségre vonását és gyorsabb oltási tervet követeltek, de sokan tüntettek Rio de Janeiroban is. Volt, ahol a tüntetők egy Bolsonarot ábrázoló óriási műanyag babával vonultak fel, miközben azonnali pénzügyi segítséget követeltek, de felszólaltak az őslakosok és az Amazonas erdőinek védelme mellett is. Volt olyan város, ahol a rendőrség gumilövedéket és könnygázt is vetetett be a tüntetők ellen – írta a 444 a BBC-re hivatkozva. 

A tüntetések még nagyobb nyomást helyeznek az elnökre, akinek kormánya ellen vizsgálatot indított a brazíliai szenátus a járvány kezelésével és az oltási program lassú bevezetésével kapcsolatban.

Brazíliában csaknem 460 000 halálesetet regisztráltak, amivel a második helyet foglalják el a világon az áldozatok számát tekintve az USA után. A regisztrált koronavírus-esetek száma is a harmadik a világon, több mint 16 millió.

Bolsonaro a járvány kitörésekor tagadta a vírus létezését, később pedig következetesen ellenezte a lezárási intézkedéseket, azzal érvelve, hogy a gazdaság károsodása rosszabb lenne, mint maga a koronavírus. Azt is mondta a braziloknak, hogy „ne nyafogjanak” a helyzet miatt. Az oltásokkal sem halad jól a brazil kormány, eddig mindössze a felnőtt lakosság 10 százalékát sikerült csak beoltani. 

 

(Kiemelt kép: Aguilar Abecassis / AGIF / AGIF via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.