Több ezer terhes orosz nő repült Argentínába az elmúlt hónapokban

Több mint 5000 terhes orosz nő érkezett Argentínába az elmúlt hónapokban. 

2023. február 12., 08:10

Szerző:

Az egyik csütörtöki repülőjáraton 33 terhes orosz nő utazott az országba– közölték az argentin hatóságok. A nemzeti migrációs ügynökség közlése szerint mind a 33 nő terhességének utolsó heteiben voltak. Úgy vélik, hogy a nők azért utaznak Argentínába, hogy gyermekeik ottani állampolgárok legyenek – írta a BBC.

A 33 nő közül hármat őrizetbe vettek „okmányaikkal kapcsolatos problémák” miatt, és csatlakoztak további háromhoz, akik előző nap érkeztek – mondta a migrációs ügynökség vezetője, Florencia Carignano a La Nacion című lapnak. A nőket azóta szabadon engedték.

Az orosz eredetileg nők azt állították, hogy turistaként utaztak Argentínába, de később elismerték, hogy ez nem igaz. Carignano részletezte, hogy az orosz nők később azzal indokolták utazásuk szándékát, hogy gyermekeik argentin állampolgárok legyenek, ugyanis az nagyobb szabadságot biztosít, mint az orosz. Az ügynökség vezetője hozzátette: az argentin útlevéllel 171 országba lehet vízummentesen belépni, míg az orosszal csak 87-be. 

Az orosz állampolgárok által Argentínába irányuló születési turizmus jövedelmező és jól bevált gyakorlatnak tűnik. A BBC olyan orosz nyelvű honlapokról írt, amelyek különböző csomagokat kínálnak olyan várandós anyáknak, akik Argentínában szeretnének szülni. A legolcsóbb csomag 5000 dollártól (1,8 millió forint) kezdődik, de 15 ezer dolláros (5,4 millió forint) csomagot is lehet vásárolni.

(Kiemelt képünk illusztráció. Egy utasszállító repülőgép a Jorge Newbery repülőtéren, Buenos Airesben, Argentínában 2022. június 29-én. Fotó: Matías Baglietto / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

 

 

Az Európai Unió Külügyek Tanácsa az Ukrajna ellen folytatódó háborúra tekintettel elfogadta tizennegyedik szankciós csomagját, amely egyebek mellett az orosz pénzügyi és energiaszektorban, valamint a kereskedelem területén tevékenykedő orosz vállalatokat sújtja, és fellép a korlátozó intézkedések kijátszásával szemben – közölte az uniós tanács hétfőn.