Több ezer kamionnal zárták le a lengyel kamionsofőrök a lengyel-ukrán határt

Háromezer, többnyire ukrán teherautó vesztegel a lengyel-ukrán határ lengyel oldalán a lengyel fuvarozók tiltakozása miatt. Nem engedik be még a humanitárius segélyt szállító teherautókat sem. 

2023. november 20., 07:52

Szerző:

A lengyel kamionsofőrök azért tiltakoznak, mert véleményük szerint a kormány nem tett eleget, hogy megakadályozza külföldi versenytársaik térnyerését az orosz-ukrán háború kitörése óta. Az ukrán határon lévő három átkelőhöz vezető utat gyakorlatilag eltorlaszolták. Kijev és Varsó egyelőre nem tudott olyan megállapodásra jutni, amely véget vetne a tiltakozásnak. A tájékoztatás szerint a teherautókon üzemanyag és humanitárius segély is van – írja a 24.hu.

Ukrán sofőrok tíz napja vesztegelnek a lengyel határon. Ezrek kényszerülnek méltatlan körülmények között élni, alig van élelmük, vizük és üzemanyaguk írta az X-en Olekszandr Kubrakov, Ukrajna miniszterelnök-helyettese. A politikus szerint Jahodinnál 30, Rava-Ruszkánál 10, Krakovecnél pedig 16 kilométeres sor torlódott fel a határ lengyel oldalán. Szerhij Derkacs ukrán miniszterhelyettes állítása szerint üzemanyag és humanitárius segély is vesztegel a határon, pedig azoknak a teherautóknak akadálytalan áthaladást kellene biztosítani.

A PAP lengyel hírügynökség vasárnap azt jelentette, hogy a hét elején a tiltakozó sofőrök a Medyka és Sehinyi közötti átkelőt, a lengyel-ukrán határ legforgalmasabb átkelőjét is lezárhatják. A határon összesen nyolc helyen lehet átlépni. Az ukrán hatóságok szerint havonta 40-50 ezer teherautó lép át Lengyelországból Ukrajnába, ami a kétszerese az orosz támadás előtti mennyiségnek, de az elzárt átkelőkön jelenleg óránként csak pár jármű tud átjutni.

(Kiemelt képünkön: teherautók láthatók a lengyel-ukrán határátkelő közelében, a lengyelországi Dorohuskban, amint az ukrán sofőrök tiltakoznak és kérik a lengyel rendőröket, hogy engedjék át őket Ukrajnába. Fotó: Damien SIMONART / AFP)