Több ezer Kalasnyikovot foglalt le az amerikai haditengerészet egy Jemenbe tartó halászhajón

Több mint 2100, feltehetően az Irán által támogatott jemeni lázadóknak szánt fegyvert foglalt le az amerikai haditengerészet egy hajón az Ománi-öbölben, közölte kedden Timothy Hawkins, a haditengerészet közel-keleti bázisú 5. flottájának szóvivője.

2023. január 10., 21:31

Szerző:

Az egyesével zöld ponyvába csomagolt Kalasnyikov típusú - feltehetően kínai gyártmányú T-56-os és orosz gyártmányú Molot AKS20U - gépkarabélyokat az USS Chinook parti őrhajó csapata fedezte fel múlt pénteken a vitorlás fedélzetén. Az amerikai haditengerészet már korábban is lefoglalt a régióban ilyen típusú, zöld ponyvába csomagolt fegyvereket, amelyekről szintén azt gyanították, hogy Iránból Jemenbe tartanak.
 

A halászhajó jemeni legénysége elismerte, hogy a fegyverek Iránból származnak – fűzte hozzá a szóvivő. Az amerikai haditengerészet, amely rendszeresen ellenőrzi a térség vizeit, az elmúlt két hónapban több mint 50 tonna lőszert, detonátorokat és rakétaüzemanyagot, valamint összesen 170 tonna, rakétaüzemanyag előállításához használatos oxidálószert és karbamid műtrágyát is lefoglalt az Irán és Jemen közötti tengeri útvonalon.

Brad Cooper ellentengernagy, a Bahreinben állomásozó amerikai ötödik flotta parancsnoka elmondta: a múlt héten lefoglalt szállítmány része az iráni destabilizációs tevékenységnek. Az arab világ legszegényebb országában, Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező húszi síita lázadók, valamint a Szaúd-Arábia és más arab országok által támogatott, a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz hű erők között. A felkelők ellen 2015 márciusában lépett hadba a kormányerőket támogató arab koalíció.
 

Tavaly áprilisban a felek tűzszünetben állapodtak meg, amely - kétszeri meghosszabbítás után - októberben járt le. Bár tavaly október óta a harcok nem érték el korábbi intenzitásukat, az összecsapások szórványosan folytatódnak. Az ENSZ fegyverembargója a polgárháború kitörése óta tiltja fegyverek szállítását a húsziknak, ám míg nyugati szakértők a lefoglalt fegyverek származását javarészt Iránhoz kötik, Teherán tagadja, hogy anyagilag vagy fegyverrel támogatná a jemeni milíciákat.

(Fotó: NAVCENT PUBLIC AFFAIRS / US NAVY / AFP)

16:47

Petr Pavel nyugalmazott tábornok nyerte a cseh államfőválasztást – derül ki a statisztikai hivatal által közzétett, a szavazókörzetek 98 százalékában leadott és összeszámlált szavazatok alapján.

16:22

Egy pénteken kiszivárgott felső feljegyzésben az amerikai légierő tábornoka, és a Légi Mobilitási Parancsnokság (AMC) parancsnoka, Mike Minihan utasította az irányítása alatt dolgozó tiszteket, hogy készüljenek az USA és Kína közötti háború kitörésére. A parancsnok szerint a harc kirobbanása 2025-re várható, az amerikai és tajvani választásokat követő évben.

2023. január 28., 12:06

A Tennessee-állambeli Memphisben ismét halálos áldozattal járt egy fiatal, 29 éves fekete fiú egyszerű igazoltatásával induló rendőri eljárás. Azóta videót is publikáltak, amiből kiderül: a férfit brutálisan megverték a rendőrök három nappal azelőtt, hogy sérüléseibe belehalt.