Több ezer ember tüntet Jekatyerinburgban, hogy ne épüljön katedrális a városi park helyén

2019. május 16., 08:18

Szerző:

Szerdán már ezrek tüntettek Jekatyerinburgban, Oroszország negyedik legnépesebb városában egy katedrális megépítése ellen egy park védelmében.

A tiltakozás hétfőn kezdődött, a demonstrálók száma pedig egyre nő. Erőszaknak nincs jele,  mégis több száz rohamrendőrt vezényeltek a parkba, a katedrális megépítését a helyi kormányzat szorgalmazza, továbbá két, ugyancsak helyi nagyvállalat. A tiltakozók ragaszkodnak ahhoz, hogy másfél millió lakosú városuk központjában megmaradhasson a zöld sziget.

A Kreml szerdán törvénysértőnek bélyegezte a demonstrációt.

Az OVD-Info nevű, a rendőri túlkapásokat és a politikai jogsértéseket figyelemmel kísérő orosz csoport kedden arról számolt be, hogy legalább tizenkét tüntetőt őrizetbe vettek.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.