Több ezer amerikai katonát küldhetnek Európába

Az amerikaiak segítenek a NATO-seregnek.

2022. január 25., 07:59

Szerző:

Az Egyesült Államok készenlétbe helyezett 8500 katonát, hogy rendkívül rövid időn belül Európába telepíthesse őket, amennyiben a NATO aktiválja gyorsreagálású erőit az ukrajnai feszültségek közepette – jelentette be hétfőn John Kirby, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője.

A tisztségviselő hangsúlyozta, hogy a csapattelepítésről még nem született végleges döntés.

Mint mondta, mindez független a NATO keleti szárnya erősítésének keretében történő, Európán belüli amerikai csapatmozgásoktól, amelyek a szövetségesek megnyugtatására szolgálnak. Hozzátette, hogy a készültség elrendeléséről Joe Biden amerikai elnök döntött Lloyd Austin tárcavezető javaslatára, írja az MTI. „Fel vannak készülve, hogy egy sor eshetőségre reagáljanak, ideértve a NATO Reagáló Erő (NRF, a NATO többnemzetiségű gyorsreagálású hadereje) támogatását is, amennyiben aktiválják őket” – mondta Kirby. Az NRF aktiválásáról az észak-atlanti szövetség dönt.

Az Egyesült Államok, a NATO és az ukrán vezetés a napokban azzal vádolta meg Oroszországot, hogy Ukrajna elleni esetleges invázió céljából vonultatott fel közel százezer katonát a közös határ mentén. Moszkva cáfolja ezt, hangsúlyozva, hogy saját területén lévő csapaterősítésről van szó, és a NATO keleti bővítésének leállításával kapcsolatos biztonsági garanciákat követel.

Mint arról hétfőn beszámoltunk, az Egyesült Államok arra szólította fel a diplomaták családját, hogy hagyják el Ukrajnát. Az EU szerint ez szükségtelen lépés volt, még ha csak megelőző intézkedésről is van szó. Josep Borrell, az Unió kül-, és biztonságpolitikai főképviselője kijelentette: „el kell kerülni a pánikszerű reakciókat, amelyeknek még pénzügyi következményeik is vannak.”

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője Ned Price – mintegy válaszként Borrell megjegyzésére a "pánikszerű reakciókról" – leszögezte, hogy nincs nézetkülönbség Washington és Brüsszel között az esetlegesen Oroszország ellen hozandó szankciók ügyében.

(Kiemelt képünk illusztráció: Az amerikai védelmi minisztérium által közreadott képen a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülőteret biztosító két amerikai ejtőernyős katona, mögöttük felszáll egy C-17 Globemaster III amerikai katonai teherszállító repülőgép 2021. augusztus 25-én. Fotó: MTI/AP/Amerikai védelmi minisztérium)

 

Húsz, többségében kiskorú „felesége” volt egy szektavezérnek az Egyesült Államokban; az Arizona és Utah állam határa közelében működő vallási közösség vezetője emellett megbüntette azokat a követőit, akik nem ismerték el prófétának – áll az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda által szövetségi bíróságon benyújtott periratban.