Úgy néz ki, hogy az amerikaiak elhagyják Ukrajnát

A külügy szerint bármikor megkezdődhet az orosz invázió.

2022. január 24., 08:21

Szerző:

Az Egyesült Államok felszólította az ukrajnai nagykövetségen dolgozó diplomaták családtagjait, hogy hagyják el Ukrajna területét, adta hírül a Telex.

A jelenleg is Ukrajnában tartózkodó amerikai állampolgároknak azt tanácsolják, gondolják át, Ukrajnában akarnak-e maradni, ugyanis Oroszország a hírek szerint katonai behatolást tervez. Ezen kívül azt is jelezte az amerikai külügy, hogy aki csak teheti, halassza el ukrajnai vagy oroszországi utazásait a kellemetlenségek elkerülése végett.

Az amerikai nagykövetség szerint bármelyik pillanatban megindulhat az orosz katonai akció

és az Egyesült Államok nem tudja biztosítani, hogy azonnal evakuálja minden állampolgárát az országból. A hírek szerint Oroszország 100 ezres hadsereget sorakoztatott fel az ukrán határnál, hogy háborút indítson a szuverén állam ellen, ezzel megakadályozva az ország NATO-csatlakozását. Az oroszok tagadják az ukrán megszállás lehetőségét, de ez a Krím-félsziget elfoglalása után minimum megkérdőjelezhető.

(Kiemelt kép: Az amerikai védelmi minisztérium által közreadott képen a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülőteret biztosító két amerikai ejtőernyős katona, mögöttük felszáll egy C-17 Globemaster III amerikai katonai teherszállító repülőgép 2021. augusztus 25-én. Fotó: MTI/AP/Amerikai védelmi minisztérium)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.