Tízezrek tiltakoztak Rómában a szélsőjobboldal ellen

Az előző szombati tiltakozás és a CGIL székházának megtámadása után az FN több vezetőjét őrizetbe vették.

2021. október 17., 06:00

Szerző:

Tízezrek tiltakoztak szombaton Rómában a szélsőjobboldal betiltását követelve, egy héttel azután, hogy erőszakba torkollt az oltási igazolvány kötelezővé tétele miatti tüntetés az olasz fővárosban. „Soha többé fasizmust!” – hirdették transzparenseiken a felvonulók, akik az erőszakért felelőssé tett Új Erő (Forza Nuova, FN) neofasiszta szervezet betiltását követelték.

A megmozdulást szervező szakszervezetek szerint 200 ezer ember vett részt a tüntetésen, amelyre 800 busszal és 10 különvonattal vitték az embereket. Az olasz sajtó 50 ezerre becsülte a résztvevők létszámát. "Nem csak a fasiszta squadrismónak kell választ adnunk, mert ez a tér mindazokat jelképezi, akik változást akarnak az országban, akik elutasítják a politikai erőszakot" - szögezte le a tüntetésen Maurizio Landini, az Olasz Általános Munkás Konföderáció (CGIL) baloldali szakszervezeti szövetség főtitkára a San Giovanni in Laterano téren, ahol rendszeresek a baloldali tiltakozások.

Az előző szombati tiltakozás és a CGIL székházának megtámadása után az FN több vezetőjét őrizetbe vették. Luigi Sbarra, az Olasz Munkás Szakszervezetek Konföderációjának (CISL) főtitkára szombaton a neofasiszta és a neonáci szervezetek betiltására szólított fel. A kormányzó, balközép Demokrata Párt szombaton bejelentette: már százezren írták alá az általuk kezdeményezett petíciót, amely arra szólítja fel az olasz törvényhozást, hogy tiltsa be a szélsőjobboldali szervezeteket.

(Kiemelt képünk illusztráció: koronavírussal szembeni védettséggel nem rendelkező embereket érintő korlátozások ellen tüntetnek a római Circus Maximusnál 2021. október 15-én. Olaszországban ettől a naptól lépett életbe a védettségi kötelezettség a munkavállalók számára, azaz csak az országban Green Passnak nevezett védettségi igazolvány birtokában állhatnak munkába.
MTI/EPA/ANSA/Riccardo Antimiani)

Tegnap 17:55

Volodimir Zelenszkij elnök hivatalosan is megerősítette a dél-ukrajnai Herszon megyében található két település, Arhanhelszke és Miroljubivka felszabadítását az orosz megszállás alól – számolt be hétfőn az Ukrajinszka Pravda hírportál.