Tízéves együttműködési megállapodást kötött Donyeck és Moszkva

A donyecki szakadárok parlamentje ratifikálta a döntést, az orosz parlament délben dönt.

2022. február 22., 10:34

Szerző:

A Donyecki Népköztársaság parlamentje keddi rendkívüli ülésén ratifikálta az Orosz Föderációval kötött barátsági, együttműködési és kölcsönös segítségnyújtási szerződést.

A szerződést Denis Pusilin, a DPR vezetője és Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn írta alá a Kremlben. Az egyezmény előírja a közös védekezést, a katonai infrastruktúra és a katonai bázisok használatának jogát a két állam területén, valamint a dokumentumok kölcsönös elismerését. Oroszország emellett ígéretet tett a DPR pénzügyi és bankszektorának támogatására is. A szerződést a Köztársaság függetlenségének elismeréséről szóló rendelet keretében írták alá, írja a Donyecki Hírügynökség.

A parlament egyhangú szavazással támogatta a ratifikációt. Az orosz parlament (Duma) alsóháza kedden délben szavaz a ratifikációról. A szerződés a megerősítő okiratok cseréjét követően lép hatályba. Az együttműködés tíz évre szól, és van benne egy ötéves automatikus meghosszabbításról szóló záradék is, amely akkor lép életbe, ha egyik fél sem nyilatkozik az együttműködés megszüntetésére irányuló szándékáról.

(Kiemelt kép: Ilya Pitalev / Sputnik via AFP)