Titokban tesz keresztbe a klímavédelmi intézkedéseknek az Exxon

A Greenpeace húzta be a csőbe az olajvállalat washingtoni lobbistáját, aki egy kamu állásinterjún mindent elárult a háttérben folyó ügyekről.

2021. július 2., 20:32

Szerző:

A világ egyik legnagyobb olajipari vállalatának, az amerikai ExxonMobilnak egy vezető lobbistáját kamu állásinterjún csalta tőrbe az Unearthed, a brit Greenpeace oknyomozó stábja – írta a 444. A vállalat munkatársa, Keith McCoy Washingtonban képviseli az olajóriás érdekeit, és a Greenpeace aktivistái által szervezett Zoom interjún mesélt arról, hogy az Exxon hogyan tesz meg mindent a klímavédelmi lépések kikerüléséért. Az interjúról készült felvételt a brit Channel 4 tette közzé.

Ebben McCoy többek között elmondta, hogy az Exxon hosszabb időn át agresszívan fellépett a tudománnyal szemben, hogy tagadják a klímaváltozást, mindezt a részvényesek és a profit maximalizálásért tették. Hozzátette, emiatt még úgynevezett árnyékszervezeteket is felhasználtak, amik segítettek a klímaváltozás tagadásának népszerűsítésében. Ráadásul úgy alakították a közbeszédet, hogy az emberek ne kössék azt közvetlenül az Exxonhoz. Azzal is „eldicsekedett”, befolyásos szenátoroknál lobbiztak, hogy Joe Biden kétezer milliárd dolláros infrastruktúra-csomagjából kikerüljenek a klímaváltozással kapcsolatos részletek. Meg is nevezett tizenegy olyan szenátort, akik fontosak a cég számára. Vannak köztük demokraták és republikánusok is. Ők ugyan nyilatkozni nem akartak, de a Channel 4 kiderítette, hogy a tizenegyből kilenc politikus kampánytámogatást is kapott az Exxontól.

A karbonadóval kapcsolatban az átvert McCoy elmondta, hogy szerinte egyelőre nem kell tőle tartani, mert a bevezetéséhez olyan politikai bátorságra lenne szükség, ami egyelőre nincs meg Washingtonban. Éppen ezért lehet, hogy az Exxon a nyilvánosság előtt bőszen támogatja ezt az ötletet. McCoy azt is elmondta, hogy semmiféle jogsértő, törvénytelen dolgot nem tett a cég, egyszerűen csak odafigyeltek a befektetőik és a részvényeseik érdekeire. Elmondta azt is, hogy szerinte a földgáz egy tiszta energiaforrás, alacsony a károsanyag-kibocsátása, ezért úgy gondolja, hogy simán része lehetne a tiszta energia-alapú szabályozásoknak.

McCoy később a LinkedIn-oldalán azt írta: nagyon szégyelli magát amiért hagyta, hogy átverjék, és azért is, amiket mondott. Posztjában elnézést kért az Exxonnál dolgozó kollégáitól is. Az olajvállalat szintén megszólalt, a felsővezetők nyíltan elítélték McCoyt, és tagadták, hogy bármi is igaz lenne abból, amit mondott.  

(Kiemelt kép: Ál-állásinterjún árulta el az Exxon washingtoni lobbistája, hogy hogyan tesznek titokban keresztbe a klímavédelmi intézkedéseknek. Forrás: Channel 4)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.