Keresik a Titanicot kutató eltűnt merülőhajót

Versenyt futnak az idővel az öt fővel a fedélzetén a Titanic roncsaihoz induló, és az Atlanti-óceánon eltűnt kis merülőhajót kutató mentőhajók és –repülőgépek.

2023. június 20., 12:44

Szerző:

Az OceanGate Expeditions Titan elnevezésű merülőhajója vasárnap reggel 6 órakor indult útnak, és a szakértők szerint mintegy 96 órára elegendő oxigénnel rendelkezett. A Titan vasárnap este a kanadai mentési koordinációs központ szerint az új-fundlandi St. John's-tól mintegy 700 kilométerre délre lehetett.

A Polar Prince kanadai jégtörő kutatóhajó, amelyről a Titant a vízbe bocsátották, a merülőhajó indulása után egy óra 45 perccel veszítette el vele a kapcsolatot. Az amerikai parti őrség egységei, két amerikai Lockheed C-130 Hercules kutatórepülő, a Polar Prince és a kanadai P-8 Poseidon felderítő repülőgép hétfőn éjjel és kedden a felszínen és a víz alatt is folytatta a Titán felkutatását.

A hatóságok olyan hanglokátoros bójákat is bevetnek a kutatásban, amelyek akár négyezer méteres mélységben is észlelni képesek a hangokat. Mihelyst lehet, a egy távirányítású, hat kilométer mélységig merülni képes eszköz is a keresésre indul.

Az OceanGate hétfőn közleményben köszönte meg a számos kormányzati szervtől és mélytengeri vállalattól kapott segítséget. A Titán fedélzetén öten tartózkodnak, köztük van Hamish Harding brit milliárdos, valamint családja közleménye szerint egy pakisztáni származású Nagy-Britanniában élő üzletember, Shahzada Dawood és 19 éves fia is.

Míg a tengeralattjárók önállóan indulnak és térnek vissza a kikötőbe, a merülőhajóknak egy hajóra van szükségük a vízre bocsátáshoz és a kiemeléshez. A Titan 4 kilométeres mélységbe képes lemerülni az OceanGate közleménye szerint.

Alistair Greig, a University College London tengerészmérnök professzora két forgatókönyvet is felvázolt a Titannal kapcsolatban. Mint elmondta, a tengeralattjárók általában rendelkeznek egy olyan ballasztsúllyal, amelyet vészhelyzetben ki tudnak engedni, és így a felhajtóerő segít a felemelkedésükben. Ha kommunikációs és/vagy elektromos hiba történt, ez esetben a Titan valószínűleg valahol a felszínen lebeg, és várja a mentést.

A másik forgatókönyv szerint viszont, ha a hajótest szivárog, akkor súlyosabb a helyzet. Ha ugyanis lesüllyedt a fenékre, és saját erőből nem képes felszínre emelkedni, a mentés lehetőségei nagyon korlátozottak. Ha le is jutnának a búvárhajóhoz, kétséges, hogy a nyílásához tudnának csatlakozni.

(Kiemelt kép: OceanGate Expeditions Facebook-oldal)

                                 

 

Megint meghosszabbította a szlovák kormány a még október elején bevezetett ideiglenes határellenőrzést a szlovák-magyar határon – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a pozsonyi kormány döntésére hivatkozva szerdán. Az illegális migráció megfékezésének szükségességével indokolt, s már többször is kiterjesztett ellenőrzési időszakot ezúttal is egy hónappal hosszabbítják meg, vagyis a korábban december 23.-ig megszabott időszakot január 22.-ig tolják ki.

2023. december 6., 14:15

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök csütörtökön munkavacsorán tárgyal Orbán Viktor miniszterelnökkel Párizsban, az Elysée Palotában – erősítette meg az MTI-nek Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Közben a francia államfő hivatala közzétette a tervezett tárgyalási témaköröket.