Tilos ezeket a kutyafajtákat tenyészteni

Jakkel Tamás, az FCI elnöke szerint félő, hogy a szaporítóknak kedvez a döntés.

2022. február 2., 16:07

Szerző:

Egy norvég állatvédelemi szervezet bírósághoz fordult, mert úgy vélik, hogy az angol buldog és a Cavalier King Charles spániel kutyafajtákból nem maradt egészséges egyed, amelyet tovább lehetne tenyészteni, ezért a norvég bíróság eljárást indított több klub, és állattenyésztő ellen a szabályok megsértése miatt. Az állatvédelmi szervezet pert nyert, ennek értelmében Norvégiában nem lehet többé bulldogot és spánielt tenyészteni – írja az nrk.no 

Mint írják, lényeges megjegyezni, hogy a tilalom a tenyésztésre vonatkozik, nem pedig magukra a fajtákra, azaz a tartás és a kiállítás továbbra is megengedett.

A norvég állatvédelmi szervezet úgy véli, hogy a klubok és a tenyésztők évek óta törvénysértő módon tenyésztettek, és a perre azért volt szükség, hogy pontosítsák, hogyan kell értelmezni az állatjóléti törvényt. A kutyafajtáknak számos ismert örökletes rendellenessége van, ezért a kutyafajtákat megfelelő módon kell tenyészteni. 

Nem ez az első alkalom, hogy kiállnak az állatok jogaiért. 2017-ben 1500 állatorvos tiltakozott az etikátlan állattenyésztés ellen. 

A szóban forgó fajták népszerűek, és szerintük nem csökken a kereslet. 2021-ben 416 Cavalier King Charles spánielt és 83 angol bulldogot regisztráltak Norvégiában. 

Jakkel Tamás, a nemzetközi ebtenyésztő szervezet, az FCI elnöke úgy reagált a szervezet nevében, hogy őszintén remélik, hogy az ítélet nem biztosít kiváltságos helyzetet a szaporítóknak, akik tevékenységüket a kutyák általános egészségi állapotának javítását célzó, rendelkezésre álló tudományos módszerek felhasználása nélkül végzik, szemben a bejegyzett tenyésztőkkel. 

(Kiemelt képünk: Angol buldog. Fotó: Flickr)