Tilda Swinton: esztelen erőszak megy Magyarországon, szembe kell szállni vele

A brit színésznő az LMBTQI-emberek mellett szólalt fel.

2021. július 16., 09:00

Szerző:

Az Oscar-díjas színész együtt érez a magyarokkal, fontosnak tartja, hogy tudják, elengedhetetlen felszólalni a megbélyegző törvény ellen. Ezt a Magyar Narancs-nak mondta Tilda Swinton – írja a hvg. A színésznő a magyar homofób törvényt a Margaret Thatcher által hozott, 1988-tól 2003-ig életben lévő 28-as cikkelyhez hasonlította, amely megtiltotta a „homoszexualitás népszerűsítését” Nagy-Britanniában.

„A helyzetük elszomorítóan hasonló azokhoz a csatákhoz, amelyeket mi vívtunk a kilencvenes évek elején a 28-as cikkely és a homoszexuális életmód elnyomása ellen. Amikor homoszexuális életmódot mondok, a Thatcher-kormány megbélyegző kifejezését használom.”

Hozzátette, úgy tudja, Magyarországon ugyanezzel a helyzettel állnak szemben az emberek. Ezért is fontos, hogy beszéljenek erről és lehetséges győzni. Ettől ez még egy szörnyű helyzet – mondta a színésznő. Swinton az orosz helyzettel is összehasonlította a magyart:

„Fontos ébernek lenni. Eszetlen erőszak ez, hangosan szembe kell szállni vele.”

Tilda Swinton hozzátette nemzetközi viszonylatban mindenki figyel, és tisztában van a helyzettel, és teljes mértékben szolidárisak a magyar emberekkel.

(Kiemelt kép: Tilda Swinton brit színésznő érkezik a Les Olympiades című film vetítésére a cannes-i filmfesztiválon, 2021. július 14-én. Fotó: John Macdougall / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.