Egy teljes holland várost vádolnak azzal, hogy gyűlöli a románokat

Tilburg városával szemben egy román kutató hozta fel a vádat, szerinte származása miatt nem fogadták el szállásfoglalását.

2023. április 3., 19:57

Szerző:

A román állampolgárok hátrányos megkülönböztetésével vádolja a hollandiai Tilburg város önkormányzatát egy román kutató, akinek állampolgársága miatt utasították el szállásfoglalását a németalföldi településen.

Alexandru Hegyi a közösségi médiában osztotta meg történetét, amelyet hétfőn a News.ro román hírügynökség is ismertetett. A kutató azt írta, hogy a Booking szállásfoglaló platformon keresztül foglalt szállást a hollandiai város egyik szállodájában, hogy meglátogassa ott élő barátját, de március 28-án szállásadói értesítették, hogy el kell utasítaniuk foglalását.

Mint kiderült, az elutasítás oka az állampolgársága volt, a szálláshelyen ugyanis nem látnak vendégül román állampolgárokat - számolt be a férfi.

Alexandru Hegyivel egy helyi újságíró is felvette a kapcsolatot, akinek a szálláshely működtetői azt mondták: a helyi önkormányzat utasítására jártak el ily módon, miután korábbi romániai vendégeik többszörösen illegális cselekedeteket követtek el.

Miután megosztotta történetét a közösségi médiában, a román kutatóval Tilburg egyik önkormányzati képviselője is felvette a kapcsolatot, és elismerte, hogy valós problémáról van szó, lakhatási kérdésekben a román állampolgárok diszkrimináció áldozatai. A képviselő ez ügyben kérdést is intézett a városvezetéshez - számolt be bejegyzésében a román kutató, aki kénytelen volt másik városban szállást keresni.

A fiatal román kutató Facebook-profilja szerint jelenleg a Kiotói Egyetem munkatársaként az ázsiai tengeri élőhelyek örökségének digitális felmérésén dolgozik.

Szakmai adatlapja szerint a Temesvári Nyugati Egyetemen szerzett régész oklevelet, majd doktori tanulmányai alatt geoarcheológiával, a kulturális és természeti örökség digitális felmérésével foglalkozott. Több nemzetközi projektben vett részt Romániában, Bugáriában, Magyarországon, Montenegróban, Albániában, Cipruson és Görögországban is.

(Kiemelt kép: Covid-lezárás elleni tüntetés Tilburgben, Hollandiában 2021 májusában. Fotó: Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP)