Tibeti menekültek tüntettek a G20 csúcstalálkozón

Több mint száz Indiában élő tibeti menekült tüntetett pénteken Újdelhiben, azt követelve Narendra Modi indiai kormányfőtől és a világ befolyásos országainak vezetőitől, hogy a hétvégi G20-csúcstalálkozón Tibet Kína általi „megszállását” is vegyék a tárgyalások napirendjére.

2023. szeptember 8., 15:38

Szerző:

Kína megszállta az országunkat, ezért azt üzenjük, hogy Kína nem megbízható ország” – mondta Gonpo Dhundup, a tüntetést szervező Tibeti Ifjúsági Kongresszus elnöke az ANI indiai hírügynökségnek.

A csúcstalálkozó helyszínétől 15 kilométerre zajló tüntetés résztvevői tibeti zászlókat lengetve a „Szabadságot akarunk!” és „Tibet a tibetieké!” jelszavakat skandálták.

A legfejlettebb és legnagyobb feltörekvő gazdaságokat tömörítő G20-tagok vezetői között Újdelhiben lesz Joe Biden amerikai elnök, Rishi Sunak brit miniszterelnök és Giorgia Meloni olasz miniszterelnök is.

Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök nem utazik Indiába, országukat Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Li Csiang kínai miniszterelnök képviseli.

Kína 1950-ben foglalta el a hegyvidéki országot, amely azóta az egyik legnehezebben elérhető és legérzékenyebb terület a régióban. A tibetiek spirituális vezetője 1959-ben egy sikertelen lázadás után Indiába menekült, Peking veszélyes szeparatistaként tekint rá. Jogvédő csoportok és a tibetiek a vallás, a nyelv, az oktatás és a munka szigorú ellenőrzésével vádolják Kínát, de Peking tagadja a tibeti nép emberi jogainak megsértését.

(Kiemelt kép: a Tibeti Ifjúsági Kongresszus (TYC) egyik tagja tiltakozik Kína állítólagos Tibet megszállása és részvétele ellen a 2023. szeptember 8-án Újdelhiben tartandó G20 indiai csúcstalálkozón. Fotó: Arun SANKAR / AFP)