Terrortámadást hiúsítottak meg Svédországban, a szálak Oroszországig érnek

Az orosz államnak dolgozó propagandista és a bevándorlásellenes dán politikus akciója nem csak a svéd NATO-csatlakozást akadályozza sikeresen, de az iszlám terrorizmust is rászabadította Svédországra. 

2023. április 4., 13:36

Szerző:

Terrortámadás előkészítésének gyanújával öt embert vettek őrizetbe a svéd hatóságok – jelentette be a skandináv ország titkosszolgálata (SÄPO) kedden. A közlemény – melyet az MTI szemlézett – szerint az őrizetbe vettek egy januári tüntetés során elégetett Korán miatt terveztek bosszút állni.

Közel egy éves hír, hogy Rasmus Paludan dán bevándorlásellenes politikus Korán-égtésbe kezdett egy Törökország stockholmi nagykövetsége előtt rendezett megmozduláson. Az akciót közösen tervelték ki Chang Frick szélsőjobboldali propagandistával, aki az orosz állami Russia Todaynek is dolgozik. 

A Korán-égetés nyomán nem csak zavargások törtek ki, hanem ürügyül szolgáltak arra, hogy Erdoğan kijelenthesse: Törökország nem támogatja Svédország NATO-csatlakozását. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Iráni tüntetők elégetnek egy svéd zászlót a stockholmi Korán-égetés elleni tiltakozás során Teheránban 2023. január 27-én. Rasmus Paludan svéd-dán szélsőjobboldali politikus felgyújtotta a muszlim szent könyv egy példányát Törökország svéd fővárosi nagykövetsége előtt. Számos muzulmán ország felháborodott a Korán elégetése miatt, amelyet Ulf Kristersson svéd miniszterelnök mélységesen tiszteletlen cselekedetként ítélt el. Fotó: STR/AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.