Terrorcselekménynek minősítették egy svéd pszichiáter meggyilkolását

Terrorcselekménynek minősítettek Svédországban egy halálos késes támadást egy pszichiáter ellen, a merényletet a balti-tengeri Gotland szigeten követték el a múlt héten.

2022. július 12., 12:35

Szerző:

Az eredetileg gyilkosság gyanújával őrizetbe vett 32 éves, tettét beismerő elkövetőt most emberöléssel járó terrorcselekménnyel vádolták meg – közölte az illetékes svéd ügyész és a svéd Sapo titkosszolgálat. Az őrizetbe vett férfin kívül az ügynek nincs más gyanúsítottja. A Sapo átvette a nyomozást. A hatóságok egyelőre nem indokolták meg, miért feltételeznek terrorizmust a gyilkosság hátterében.

„Olyan információ birtokába jutottunk, amely indokolja a vádat”

– mondta a titkosszolgálat szóvivője, de további részletekkel nem szolgált.

A 64 éves Ing-Marie Wieselgren pszichiátert a múlt szerdán, délután két óra körül a gotlandi Visbyben szúrták le, miközben egy gyermekpszichiátriai előadásra tartott. Visbyen zajlott múlt héten az Almedalsveckan, a svéd politika legfontosabb fórumaként számon tartott éves rendezvény. A 32 éves férfi ellen először gyilkosság miatt nyomoztak, mert azt mondta, haragjában ölte meg a pszichiátert. Svéd médiaértesülések alapján kapcsolata lehetett egy szélsőjobboldali mozgalommal.

(Kiemelt képünk: Rasmus Paludan, a Keményvonal párt vezetője beszédet tart Svédországban 2021. szeptember 4-én. fotó: Atila Altuntas / Anadolu Agency via AFP)