Teljes sztrájkban a szlovén egészségügy

Csak sürgősségi ellátást biztosítanak, nem bírják tovább az alulfinanszírozottságot.

2022. február 16., 14:38

Szerző:

Egynapos sztrájkba kezdett szerdán mintegy 50 ezer dolgozó a rendelőintézetekben, kórházakban, szociális intézményekben és központokban, valamint a gyógyszertárakban Szlovéniában, miután nem sikerült megállapodásra jutniuk a kormánnyal a béremelésről – közölte a szlovén közszolgálati televízió (RTV).

A sztrájk idején, reggel 7 és este 19 óra között a rendelőintézetekben és kórházakban csakis sürgősségi orvosi ellátást biztosítanak, a gyógyszertárak vasárnapi nyitvatartás szerint üzemelnek, míg a szociális intézményekben csakis az alapellátásra vonatkozó, törvényileg előírt feladatokat látják el.

Janez Poklukar egészségügyi miniszter nem lát okot a sztrájkra, és úgy vélte, hogy korai volt a szakszervezet döntése a kormánnyal folytatott tárgyalások felfüggesztéséről. Janez Zigler Kralj munkaügyi miniszter is hasonlóan vélekedett a munkabeszüntetésről.

Az orvosok és a fogorvosok nem vesznek részt a szerdai sztrájkban.

(Kiemelt képünk illusztráció. Kép: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor)

19:05

Oroszország destruktív lépésként értékeli a szlovák MiG 29-es vadászgépek átadását Ukrajnának, ami ellentmond az Európai Unió békés rendezést sürgető retorikájának – jelentette ki csütörtökön Alekszandr Gruskov orosz külügyminiszter-helyettes.

18:45

Az országoknak nem szabadna alávetniük szuverenitásukat az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) – jelentette ki csütörtökön Elon Musk, a Twitter elnök-vezérigazgatója, akinek szavait a WHO főigazgatója nyomban visszautasította a mikroblogportálon, nevének említése nélkül álhírterjesztéssel vádolva meg az amerikai multimilliárdost.