Támogatnák a szegényebb országokat az uniós állampolgárok

Fontosnak tartják az Európai Unió tagországai, hogy támogassák az unión kívüli szegényebb országokat.  Az Európai Bizottság felméréséből kiderül, hogy jobban aggódunk az egészségünk miatt.

2021. április 29., 21:53

Szerző:

A csütörtökön közzétett felmérés szerint az uniós állampolgárok 88 százaléka ért egyet azzal, hogy az uniónak kezelnie kell az éghajlatváltozást és annak hatásait a fejlődő országokban, míg 77 százalékuk támogatja azt, hogy az EU egyik legfontosabb prioritása a szegénység kezelése legyen ezekben az országokban.

A válaszadók 61 százaléka szerint az uniós fejlesztéspolitikának a fejlődő országokon belüli egyenlőtlenségek csökkentésére kell irányulnia. A válaszadók mintegy harmada gondolja úgy, hogy az EU fejlesztéspolitikájának csak arra kellene koncentrálnia, hogy segítsen a fejlődő országoknak a saját gazdaságaik megerősítésében.

Az Afrikához fűződő kapcsolatok tekintetében az uniós állampolgárok több mint négyötöde véli úgy, hogy az EU-nak erősítenie kell a kontinens országaival kialakított partnerségét a munkahelyteremtés és a fenntartható fejlődés biztosítására.

A felmérés eredménye szerint tízből kilenc uniós polgár egyetért azzal, hogy a fiataloknak fontos szerepe van a fejlődő országok környezeti kihívásainak kezelése szempontjából.

Azonban megnövekedtek az egészséggel kapcsolatos aggodalmak az uniós állampolgárok közében. Az európaiak úgy ítélték meg, hogy az egészség a legsürgetőbb kihívás a fejlődő országok jövője szempontjából. A válaszadók 36 százaléka gondolta így, szemben a 2019-es felmérésben közölt 31 százalékkal.

 Az európaiak második leginkább sürgető kihívásként az oktatást (35 százalék) említették, amelyet a békét és a biztonságot fenyegető veszélyek (32 százalék), majd a gazdasági növekedés problémái és a foglalkoztatási gondok (29 százalék) követtek – derült ki az uniós bizottság felméréséből.

(Kiemelt képünk illusztráció, Wikimedia Commons)