T-72-es tankokat ad Észak-Macedónia Ukrajnának

A tankokat amúgy leselejtezték volna, az ország ugyanis a hadsereg korszerűsítésére törekszik NATO-tagként.

2022. július 29., 17:39

Szerző:

Észak-Macedónia T-72-es, szovjet gyártmányú harckocsikat ajándékozott Ukrajnának, hogy ezzel segítse az országot az Oroszország elleni harcban - közölte a Vesti.mk a szkopjei védelmi minisztérium tájékoztatására hivatkozva pénteken.

A tárca közölte: a tankokat amúgy leselejtezték volna, az ország ugyanis a hadsereg korszerűsítésére törekszik NATO-tagként.

A minisztérium nem közölte, hogy hány harckocsiról van szó. A hivatalos adatok szerint a hadseregnek 31 ilyen harci járműve van. A harckocsikat 2000-ben adományozta Szkopjénak Oroszország.

Ezzel egy időben Sztevo Pendarovszki észak-macedón köztársasági elnök azt közölte, hogy Oroszország észak-macedón pártok finanszírozásával, bele akar avatkozni az ország belügyeibe.

„Minden állami szolgálat tudja, hogy Oroszország beavatkozik a belügyeinkbe. (...) A szomszédos országokból orosz ügynökök, az orosz ügynökségeknek dolgozók jönnek ide. Nem mondhatom meg nyilvánosan, hogy pontosan honnan, mert ezek titkos információk” - közölte az államfő.

Az ukrajnai háború kitörése óta Észak-Macedónia tíznél több orosz diplomatát utasított ki azzal az indoklással, hogy a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezménnyel össze nem egyeztethető tevékenységet folytattak.

(Kiemelt kép: T-72 típusú szovjet tank. Fotó: Wikimedia Commons)